Do Európy mieri saharský prach. Teplé prúdy opäť prinesú poriadnu NÁLOŽ z Afriky

Do Európy mieri saharský prach. Teplé prúdy opäť prinesú poriadnu NÁLOŽ z Afriky
Veronika Salayová

Je to tu zas! Po krátkej pauze k nám opäť zamieri masa saharského prachu, ktorá tentoraz prejde celou Európu až do Škandinávie. Pôjde o poriadnu nálož, pripravte sa! 

Po dlhotrvajúcej fáze charakterizovanej studeným severným prúdením sa teraz situácia doslova obracia s návratom „letného dychu“ zo severnej Afriky.

Arktický žľab ešte v týchto dňom bude ovplyvňovať počasie najmä západnej Európe, konkrétne v Španielsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii, kde sa navyše očakávajú aj veľmi silné zrážky.

Zároveň sa nad východnou a strednou Európou zosilní pole vysokého tlaku a v reakcii na túto dynamiku sa aktivuje prúd teplejších prúdov zo severnej Afriky. Teplý vzduch sa od Stredozemného mora rozšíri do veľkej časti strednej a východnej Európy, a už sa akruálne dostáva aj k nám.

 

Nastáva avizované veľké oteplenie a od včerajšieho dňa k nám prúdi teplý vzduch z juhu, ktorý bude postupne dvíhať teploty v Európe vrátane Slovenska.

Okrem teplého vzduchu však do veľkej časti Európy dostane aj čosi iné, a to saharský prach, ktorého nebude vôbec málo, práve naopak

Poriadna nálož saharského prachu nad Slovenskom

Prúdenie zo severnej Afriky bude dosť intenzívne, čo so sebou opäť strhne tony saharského prachu. Už dnes bude zasiahnutý juh Európy, no následne sa prach s výnimkou najzápadnejších štátov prenesie do veľkej časti kontinentu, a dokonca sa dostane aj do Škandinávie, kde by mohol pretrvávať až do polovice budúceho týždňa, ako naznačujú modely SKIRON. 

Pripravte sa! Aj Slovensko táto masa prachu z Afriky zasiahne vo veľkom. Saharský prach sa nad Slovensko dostane už v nedeľu v skorých ranných hodinách a zotrvá až do piatku! 

koncentrácia saharského prachu v Európe
koncentrácia saharského prachu v Európe , zdroj: SKIRON

Následky už poznáme − tmavá a žltkastá obloha, „špinavý“ dážď a zhoršenie kvality ovzdušia v dôsledku nárastu jemných častíc spôsobených suspendovaným prachom.

 

 

V prípade obzvlášť vysokej koncentrácie môže byť vzduch nadobudnúť až oranžové odtiene, ktoré bude pripomínať marťanský vzhľad, ako sa to stalo v posledných dňoch v Aténach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd