Denník N

Blixa Bargeld: Cítim sa ako mimozemšťan, a tak tvorím pop pre mimozemšťanov

Foto - Thomas Rabsch
Foto – Thomas Rabsch

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po štyroch dekádach na scéne už väčšina kapiel ide na istotu, nie však Einstürzende Neubauten. Najnovší dvojalbum Rampen (apm: alien pop music) dokazuje, že stále hrajú na nástrojoch vlastnej výroby, robia pesničky, a že stále majú chuť experimentovať, balansovať medzi avantgardou a popom.

Lídrom je spevák a gitarista Blixa Bargeld, ktorý bol dvadsať rokov aj členom Bad Seeds Nicka Cavea a robí pozoruhodné sólové projekty.

V rozhovore hovorí:

  • ako sa Einstürzende Neubauten stali priekopníkmi crowdfundingu;
  • akú úlohu pri vzniku nového dvojalbumu zohrala improvizácia;
  • prečo naspieval EP so štyrmi pesničkami Davida Bowieho.

Ako dopadla akcia Eastern 2024 Supporter Weekend, ktorú ste s kapelou urobili pre svojich najväčších fanúšikov – podporovateľov?

Bolo to fantastické. Pripravili sme pre fanúšikov program na celý víkend. Pešiu prechádzku cez centrum Berlína, dve autobusové prehliadky všetkých relevantných miest pre našu kapelu, výstavu a workshop našich ručne vyrábaných hudobných nástrojov, listening session nášho nového albumu na správnej hlasitosti a dobrej aparatúre aj špeciálny koncert v Betonhalle. To je bývalé krematórium, z ktorého sa stalo kultúrne centrum s peknou záhradou, kde môžete sedieť na trávniku a dať si skvelú kávu.

Celý tento víkend bol ďalším pokračovaním našich aktivít, ktoré pre fanúšikov robíme už 22 rokov. Teraz to všetci poznajú ako crowdfunding a je to bežná forma podpory, no keď sme s tým začali experimentovať, ešte neexistoval Facebook ani sociálne médiá, takže sme boli pioniermi a vytvorili sme koncept digitálnej intímnosti. Dnes sa očakáva od každého umelca, aby zdieľal online fotku svojich raňajok, takže pre nás prišiel čas zanechať tento model a chceli sme to urobiť s veľkou rozlúčkou. A ňou sa stal celý ten víkend.

Už pracujeme na úplne novom modeli, v ktorom plánujeme ako kapela fungovať. Verím, že to bude rovnako revolučné, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie