Ceny ropy sa v piatok zvyšujú, ich rast podporuje pretrvávajúce geopolitické napätie. Severomorská ropa Brent okolo 18:00 SELČ vykazovala nárast o zhruba 0,6 percenta, držala sa však pod hranicou 90 dolárov za barel. Americká ľahká ropa West Texas WTI si v rovnakom čase pripisovala tiež zhruba 0,6 percenta, dostala sa tak nad 84 USD za barel.

Výraznejšiemu rastu cien ropy zabránili najnovšie údaje o vývoji inflácie v Spojených štátoch, ktoré signalizovali, že americká centrálna banka sa nebude ponáhľať so znižovaním úrokových sadzieb. Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že medziročný rast cenového indexu výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci zrýchlil na 2,7 percenta z februárových 2,5 percenta. Index je preferovaným ukazovateľom inflácie pre Fed.

„Dnešné údaje boli pre trh dostatočné na to, aby dospel k záveru, že Fed v najbližšom čase úrokové sadzby nezníži,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik John Kilduff zo spoločnosti Again Capital. Nižšie úroky by mohli podporiť hospodársky rast, a tým aj dopyt po palivách. Spojené štáty sú najväčšou ekonomikou a najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo