Denník N

Len tak ďalej. Až do úplnej katastrofy

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Opäť tu máme zákon, ktorý by mal zaujímať aj voličov koalície. Ak totiž budú mať smolu, tak im takzvaná strategická investícia, postavená s podporou štátu, môže pekne skaziť život.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Mohol to byť pekný zákon, ale nie je. Volá sa o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete. Pekný mohol byť preto, lebo na rozdiel od iných necitlivých pokusov v minulosti je v ňom aspoň trošku snaha férovejšie sa vyrovnať s ústavnými článkami na ochranu súkromného vlastníctva. Tie hovoria, že vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu. No a ony vládou posvätené strategické investície s vysokou pravdepodobnosťou narazia práve na to, že sa majú stavať na súkromných, prípadne obecných pozemkoch alebo v ich v bezprostrednej blízkosti. A z tohto môže byť veľký problém. Za istých okolností dokonca neprekonateľný.

Za strategickú investíciu, ktorá sa bude budovať v osobitnom zvýhodnenom právnom režime, môže byť považované prakticky čokoľvek, na čo dá vláda pečiatku, že je to verejný záujem a má to stáť aspoň 50 miliónov eur. Stále je to dosť vysoká hranica, ale pôvodne vláda navrhovala až 100 miliónov. Koaliční poslanci v parlamente však nielenže znížili finančnú hranicu pre strategickú investíciu, ale zároveň zvýšili aj počet subjektov, ktoré sa môžu o ňu uchádzať. Zjednodušene povedané, 100-percentných štátnych budovateľov rozšírili aj o investorov PPP projektov a hybridné firmy so zmiešaným štátnym a súkromným vlastníctvom.

A teraz k tomu, čo už pekné nie je

Keď vláda uzná investíciu za strategickú, investorovi priamo zo zákona vzniká k dotknutým pozemkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie