Denník N

Španielsky premiér premýšľa o rezignácii. Jeho manželku podozrievajú z korupcie, predtým z toho, že je transžena

Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP
Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Ak Sánchez v pondelok oznámi svoju rezignáciu, padne jeho vláda. Kráľ Filip VI. by teoreticky mal rokovať s lídrami parlamentných strán a zistiť, či niektorý z nich dokáže zostaviť vládu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ľavicový progresívny premiér Španielska Pedro Sánchez bude do pondelka rozmýšľať, či odstúpi alebo zostane viesť krajinu aj naďalej.

Dôvodom je obvinenie jeho manželky Begoñe Gómezovej z korupcie, ktoré je podľa premiéra „falošné“. Napísal to v „Liste obyvateľstvu“, ktorý zverejnil na sociálnej sieti X. „Begoña bude brániť svoju česť a bude spolupracovať so súdnym systémom všetkými spôsobmi, ktoré sú potrebné na objasnenie toho, že tieto skutočnosti, ktoré sa zdajú škandalózne, neexistujú,“ napísal.

Obvinenie prišlo pár týždňov pred kľúčovými regionálnymi voľbami v Katalánsku naplánovanými na 12. máj a júnovými európskymi voľbami. Na súd sa obrátil krajne pravicový pseudosyndikát, ktorý je známy vedením neúspešných sporov s ľavicovými politikmi.

Nebolo by to prvýkrát, čo by organizácia napojená na pravicu zaútočila na Sánchezovu manželku. V minulosti o nej už napríklad tvrdili, že je transžena.

Sánchez má manžela!

„Tento útok nemá precedens, je taký vážny a hrubý, že sa musím zastaviť a spolu s manželkou to zvážiť,“ napísal Sánchez v liste. „Väčšinou zabúdame, že politici sú ľudia. A nečervenám sa, keď hovorím, že som muž, ktorý je hlboko zamilovaný do svojej ženy, ktorá žije s pocitom bezmocnosti, keď je zasypaná bahnom.“

Zhrnul to tak, že táto „operácia“ ho má prinútiť „vzdať sa politiky prostredníctvom osobného útoku na moju manželku“.

Zrušil preto všetku svoju agendu a v pondelok sa chce vyjadriť, či v politike zostáva alebo z funkcie premiéra odstúpi. „Musím sa zastaviť a zamyslieť sa,“ napísal.

V komentároch na sociálnej sieti X vidieť, že Sánchezovi odporcovia tento krok považujú za frašku a myslia si, že premiér v skutočnosti iba získava čas.

Daniel Innerarity z katedry politickej filozofie z Univerzity v Navarre však upozorňuje, že možnosť, že by Sánchez odstúpil, treba brať vážne. Experta zvyknú kontaktovať viacerí španielski politici, aby sa radili o národných aj európskych otázkach.

Volal mu aj Sánchez, ktorý mu údajne už pred mesiacom mu totiž hovoril o „bolesti a hneve“, čo cítil v dôsledku útokov na jeho manželku a rodinu.

Nie je to totiž prvýkrát, čo sa snažili na Sáncheza zaútočiť cez jeho manželku. V roku 2022 v televízii Distrito TV, ktorá je sledovaná najmä cez YouTube a je hlásnou trúbou pravicovej PP a ultrapravicovej strany Vox,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Španielsko

Svet

Teraz najčítanejšie