Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: FBI rodičov varuje, pozná tisícky prípadov vydierania detí na internete, niektoré sa skončili samovraždou

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa dočítate:

  • sexuálne vydieranie je jeden z najrýchlejšie rastúcich zločinov, ktorého obeťami sú deti;
  • Smer kritizuje RTVS, hoci v relácii O 5 minút 12 je najčastejším hosťom;
  • Európska komisia spúšťa konanie proti Slovensku;
  • ďalšie dôležité správy o médiách a internete.

Krátko po desiatej večer sa 17-ročný Jordan vracal domov od svojej priateľky. Na Instagrame mu vyskočila správa od mladého a milo vyzerajúceho dievčaťa. Volala sa Dani, mali jedného spoločného priateľa a začali si písať.

Okolo polnoci začala Dani flirtovať a povedala Jordanovi, že má rada sexy hry. Poslala mu nahú fotografiu a poprosila ho, aby to urobil aj on. Jordan šiel do kúpeľne, dal si dole nohavice, urobil si selfie a fotku poslal.

V tom momente sa všetko zvrtlo. Osoba skrývajúca sa za dievčenským profilom na Instagrame napísala, že fotku rozpošle Jordanovej rodine a všetkým jeho priateľom. Vyhrážala sa, že ak nezaplatí, zničí ho.

Poslal 300 dolárov, no to nestačilo. O tretej ráno konverzácia vyeskalovala. Jordan napísal, že sa zabije. Prosil o svoj život. „Budem sa pozerať, ako umieraš nešťastnou smrťou,“ prišla odpoveď.

Ráno bola privolaná polícia. Jordan sa zastrelil otcovou zbraňou.

Predtým ešte stihol napísať mame a priateľke, že ich ľúbi.

Jordan DeMay. Foto – archív rodiny

Viac informácií: Jordanov tragický príbeh sa odohral v marci 2022. Magazín Bloomberg Businessweek ho pred pár dňami pripomenul vo veľkej reportáži o sexuálnom vydieraní detí.

Verejnosť pozná najmä prípady sexuálnych predátorov, ktorí vylákajú nahé fotky od dievčat. No stále častejšie sú obeťami mladí chlapci. Motivácie páchateľov v týchto prípadoch nie sú sexuálne, ale finančné.

  • FBI prípady sexuálneho vydierania nazýva „sextortion“. Ide vraj o jeden z najrýchlejšie rastúcich zločinov, ktorého obeťami sú deti.
  • Americká neziskovka National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) eviduje len za minulý rok 20-tisíc prípadov.
  • FBI eviduje v období od októbra 2021 do marca 2023 13-tisíc prípadov sexuálneho vydierania detí. Najmenej 20 obetí spáchalo samovraždu.
  • Podľa Bloombergu bolo od vlaňajšieho marca zistených ďalších sedem samovrážd v dôsledku vydierania.

Čo treba vedieť: FBI začiatkom tohto roka varovala rodičov a učiteľov pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Hekeri a kyberbezpečnosť

Mediabriefing logoMediaBrífing

Mladí

Svet

Teraz najčítanejšie