Kmec: Opozícia a vybrané médiá sa snažia politizovať tému peňazí z eurokomisie. Projekt nemocnice Rázsochy zlyhal

ta3/Patrik Mindžák
26.4.2024 13:13

Druhý deň je na návšteve Slovenska eurokomisárka Věra Jourová. Má za sebou stretnutia s premiérom, piatimi ministrami a čaká ju ešte stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Týždne sa na Slovensku rieši, či pre kroky vlády prídeme o miliardy eur z plánu obnovy. Premiér po stretnutí s Jourovou tvrdí, že nehrozí, že by Slovensko o miliardy prišlo. Ako na tom sme a či máme naozaj vážny problém, porozprával podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

tema
ta3

Rozhovory s Juorovou boli konštruktívne a na odbornej rovine. „Snahou pani eurokomisárky je odpolitizovať túto debatu, o čo sa snaží opozícia a niektoré vybrané médiá,“ priblížil Kmec.

Pre predčasné parlamentné voľby nebola nová vláda schopná pripraviť štátny rozpočet aj pre výdavkové limity.

Postupne prinášajú odpovede aj eurokomisii. „Udržateľnosť dôchodkového systému je už splnená. Limity verejných výdavkov by mali byť vyjasnené v najbližších dňoch. V máji by sme tak mohli mať rozhodnutie EK a pevne verím, že bude pozitívne.“

Veľkých projektov, ktoré sú nad 20 miliónov eur, je 31. „Snažíme sa tam zaviesť krízové riadenie, aby sme na dennodennej báze sledovali plnenie týchto projektov,“ ozrejmil Kmec s tým, že projekt nemocnice Rázsochy zlyhal a zdržanie je ohľadom nemocnice v Martine.

„Pevne verím, že keď naplno rozbehneme implementáciu, tak sa Martin podarí. Je veľmi dôležitý, aby sme ho realizovali.“

Čo sa týka otázky RTVS a mimovládnych organizácií, tak si Kmec myslí, že rezort kultúry bude mať intenzívny dialóg s EK. „Máme záujem veci konzultovať, aby sme sa vyhli ďalším právnym krokom,“ dodal Kmec.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok