PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

Vláda stratila zábrany a valcuje Slovensko po vzore autokratov. Vyhlásilo to hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré preto avizuje ďalší protest. Ten sa uskutoční vo štvrtok 2. mája o 18.00 h na bratislavskom Námestí slobody. Informoval o tom predseda PS Michal Šimečka.

26.04.2024 13:30
debata (8)
Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve
Video

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS. Šimečka tiež zdôraznil, že pre PS je červenou čiarou okradnutie ľudí o ich úspory z dôchodkového druhého piliera. „Nedovoľme Ficovi rozobrať našu krajinu na kúsky. Nedovoľme, aby nás vytiahol preč z Únie. Ukážme mu, že je nás veľa a neustúpime,” vyhlásil predseda PS.

Šimečka súčasne pripomenul, že predseda vlády Robert Fico (Smer) „si robí zálusk" na 15 miliárd eur, ktoré si ľudia nasporili v druhom pilieri. „Ak skúsite ľudí okradnúť o ich peniaze, postavíme sa vám na odpor. Dostaneme do ulíc po celom Slovensku desiatky tisíc ľudí a ak bude treba, budeme protestovať každý jeden deň. Až kým sa s hanbou neospravedlníte a nezačnete cúvať," zdôraznil Šimečka.

vláda, rokovanie, saková, fico Čítajte viac Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

Podpredsedníčka výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Simona Petrík (PS) uviedla, že druhý pilier sa občanom a občiankam vo veľkej miere oplatí. „Ústava navyše jasne hovorí, že výnos na sporiacich účtoch sa nemôže znižovať, lebo sa siaha na sociálny štandard ľudí v starobe. To znamená, že zásahy, ktoré ešte viac znížia objem peňazí v druhom pilieri, hraničia s protiústavnos­ťou," zdôraznila Petrík.

Poslanec Štefan Kišš pripomenul, že Fico v minulosti ľudí vystrašil, aby druhý pilier opustili. „Častými a veľmi škodlivými zásahmi znížil jeho výnosnosť, čím sporiteľov obral o stovky eur mesačne. Napríklad tridsiatnikovi s priemernou mzdou znížil budúci dôchodok o 120 eur, teda dostane za rok o 1 440 eur menej," dodal Kišš s tým, že teraz chce stavať diaľnice z úspor ľudí, čím z nich výrazne znižuje výnosy, a teda aj budúce dôchodky. „Navyše ich plánuje dať Číňanom, čo je pre mňa nielen krádež dôchodkov takmer dvoch miliónov ľudí, ale aj vlastizrada,” uzavrel Kišš.

Čierny deň RTVS STV Bratislava Čítajte viac OBRAZOM: V RTVS sa ticho protestovalo. Takto vyzeral čierny deň
8 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Progresívne Slovensko