Chcete, aby vaše dieťa išlo raz na vysokú školu? So sporením na štúdium je najlepšie začať už pri jeho narodení

ta3/TASR
26.4.2024 05:45

Sporenie závisí prioritne od finančných možností domácnosti, no v každom prípade platí, že začať so sporením pre dieťa je najideálnejšie už pri jeho narodení. Tak si vytvorí domácnosť dostatok času, počas ktorého sa peniaze môžu zaujímavo zhodnocovať, a vytvárať tak potrebný majetok na financovanie, či už ubytovania, cestovania, alebo štúdia.

dieťa
TASR/AP
ilustračná fotka

Výška sporenia závisí od vopred stanoveného cieľa, investičného horizontu či povahy investora. "Vo všeobecnosti však platí, čím viac času máme k dispozícii, tým nižšiu sumu nám stačí mesačne odkladať," dodal odborník s tým, že ak by rodičia dieťaťu chceli odovzdať sumu 20-tisíc eur k 18. narodeninám, potrebovali by sporiť len asi 40 eur mesačne.

A čo investovanie?

Sporenie na bežnom účte z pohľadu investovania nemá žiadnu výhodu, keďže sa peniaze časom znehodnocujú v závislosti od výšky inflácie. Navyše sú často spoplatnené mesačným poplatkom. "Ak by išlo o príliš krátke investičné obdobie, napríklad do jedného roka, tak pokojne si môžeme peniaze odkladať aj na bežný bankový účet. V opačnom prípade odporúčam využiť investičné produkty, ako sú napríklad ETF podielové fondy, ktoré dosahujú zaujímavé výnosy a z pohľadu poplatkovej štruktúry sú naozaj výhodnou alternatívou," priblížil.

Existujú i ďalšie možnosti

Možnosťou sú aj tzv. študentské pôžičky, ktorých výhoda podľa odborníka spočíva vo zvýhodnenej úrokovej sadzbe oproti bankovým inštitúciám. Študent takúto pôžičku navyše môže začať splácať až po ukončení štúdia. "Ďalšou alternatívou sú bankové pôžičky, avšak v tomto prípade je nevyhnutné, aby do úverovej zmluvy vstúpila aj osoba, ktorá dosahuje overiteľný príjem, aby bolo úver vôbec možné poskytnúť," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok