Akcie Mety sa v stredu večer skokovo prepadli o 15 percent po tom, ako Meta pri reportovaní hospodárskych výsledkov za prvý kvartál tohto roka uviedla, že zvýši úroveň svojich výdavkov na rozvoj AI nástrojov až o desať miliárd dolárov.

Investori sa rozhodli akcie Mety vypredať napriek zvýšeniu kvartálnych tržieb na 36,5 miliardy dolárov, čo je 27-percentný medziročný nárast, ktorý prekonal aj optimistické odhady analytikov. Príjmy z reklamy tvorili v prvom štvrťroku viac ako 97 percent príjmov Mety. Firma vykázala za prvý štvrťrok čistý zisk vo výške 12,4 miliardy dolárov, čo je viac ako dvojnásobok čistého zisku za rovnaké obdobie roku 2023.

Všetky platformy Mety prekročili 3,2 miliardy denne aktívnych používateľov. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom to bol mierny nárast. Polovica obyvateľov planéty sa denne pripojí k jednej z aplikácii Mety.

Príjmy rástli vďaka rýchlemu rastu reklamného biznisu, ktorý Meta dokázala navýšiť aj vďaka „inteligentnému“ cieľovaniu personalizovanej reklamy s pomocou AI nástrojov implementovaných v jej platformách.

Meta uviedla, že v druhom štvrťroku očakáva tržby vo výške 36,5 až 39 miliárd dolárov, čo by predstavovalo 18-percentný medziročný rast.

Virtual Reality (VR) Headset
Neprehliadnite

Investičné príležitosti súvisiace s umelou inteligenciou ešte len prídu

Napriek robustným číslam z účtovníctva, ktoré Meta odreportovala, sa výpredaj akcií zrýchlil hneď na začiatku konferenčného hovoru, keď generálny riaditeľ Mety Mark Zuckerberg začal rozprávať o investíciách, konkrétne do segmentu „zmiešanej reality“, na ktorej v súčasnosti ešte Meta nezarába.

Akcie Mety v tomto roku vzrástli o približne 40 percent po takmer strojnásobení v minulom roku. Vo februári 2023 M. Zuckerberg povedal investorom, že to bude „rok efektívnosti“, ktorý inicioval robustnú akciovú rely.

V tom čase šéf Mety tvrdil, že spoločnosť by bola efektívnejšia v odstraňovaní nepotrebných projektov a zasahovaní proti nafukovaniu, čo by jej pomohlo stať sa „silnejšou a šikovnejšou organizáciou“. Spoločnosť v prvom polroku 2023 zrušila približne 21-tisíc pracovných miest a M. Zuckerberg vtedy uviedol, že nábor bude „relatívne minimálny v porovnaní s tým, čo by sme robili historicky“. Po výraznom osekávaní nákladov v predošlom roku sa investori sa začali obávať rizík veľkých investícií Mety do umelej inteligencie.

„Akcionári chcú vidieť vyššie príjmy, ak spoločnosť zvýši výdavky,“ povedal Paul Marino, riaditeľ investičnej spoločnosti GraniteShares.

Koniec šetrenia, začiatok trápenia?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa