Európa je menej pracovitá, menej ambiciózna, menej ochotná riskovať a viac regulovaná než Spojené štáty. Pre Financial Times to povedal šéf nórskeho ropného fondu Nicolai Tangen s tým, že rozdiely sa medzi obomi kontinentmi čoraz viac prehlbujú.

Riaditeľa svetovo najväčšieho štátneho investičného fondu v hodnote 1,6 bilióna dolárov znepokojuje to, ako americké spoločnosti z hľadiska inovácií a vývoja nových technológií predstihli európskych rivalov, čo sa odrazilo aj na výkone amerických akcií.

„Je to problém myslenia v otázke prijímania chýb a rizík. V Amerike môžete zbankrotovať a dostanete ďalšiu šancu. V Európe ‚je po vás‘,“ povedal Tangen. Podľa Financial Times jeho slová netreba brať na ľahkú váhu, keďže jeho fond vlastní v priemere 1,5 percenta všetkých akcií na svete. Podiel amerických aktív fondu v poslednom desaťročí stúpol, v prípade európskych zas klesol. Americké akcie dnes tvoria takmer polovicu všetkých jeho akcií. Pre porovnanie, v roku 2013 tvorili iba 32 percent.

Ďalšie dôležité správy

Pohľad na tank Leopard 2 na výrobnej linke, keď nemecký kancelár Olaf Scholz a minister obrany Boris Pistorius navštívia budúci areál továrne na zbrane, kde výrobca zbraní Rheinmetall plánuje od roku 2025 vyrábať delostrelectvo, v nemeckom Unterluess.
Neprehliadnite

Investori zbrojovkám veria. Aj investičné fondy chcú z vojny vyťažiť čo najviac