Denník N

Vývoj bojov (791. deň): Americké strely ATACMS sú na Ukrajine už týždne. Čo nimi zatiaľ Ukrajinci zasiahli?

ATACMS sa strieľajú z raketometov HIMARS. Na snímke sú strely GMLRS. Ilustračné foto - TASR/AP
ATACMS sa strieľajú z raketometov HIMARS. Na snímke sú strely GMLRS. Ilustračné foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Američania tajne dodali Ukrajine strely ATACMS s dostrelom 300 kilometrov, dvakrát ich už Ukrajinci použili. 
  • Ako ne na môžu Rusi zareagovať. 
  • Aké zbrane ešte pošlú Američania. 
  • V čom sú významné bomby Paveway IV, ktoré dodajú Briti. 
  • Mapa dňa: Rusi ďalej postupujú južne od Očeretyného.
  • Videá dňa: Dedko, ktorý ušiel pred Rusmi, motorky s ochranou pred dronmi, zničené Krynky.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 24. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzičasom iná.

V stredu sme písali, že v rámci novej americkej pomoci prídu na Ukrajinu aj strely ATACMS s doletom do 300 kilometrov. O deň neskôr to už nie je pravda. Tieto strely už na Ukrajine sú a údajne ich Ukrajinci aj dvakrát použili.

Američania ich potajme dodali ukrajinskej armáde pred pár týždňami, vo februári o tom rozhodol americký prezident Joe Biden, prišli v apríli. V stredu to priznal Národný bezpečnostný poradca Jake Sullivan s tým, že túto informáciu z pochopiteľných dôvodov nezverejnili. Potvrdil, že Američania pošlú ďalšie strely, no nie je jasné, koľko ich Ukrajinci celkovo dostanú.

„Budú mať svoj význam. Ale ako som už povedal na tomto pódiu… neexistuje žiadne zázračné riešenie,“ uviedol Sullivan.

Asi najzaujímavejšia informácia je, že Ukrajinci ich použili v dvoch prípadoch. Ten prvý je takmer isto minulotýždňový útok na leteckú základňu Džankoj na Kryme, pri ktorej zničili celú batériu ruského protivzdušného systému S-400 vrátane radaru.

K druhému útoku, o ktorom sa doteraz nevedelo, došlo podľa informácií New York Times v noci z pondelka na utorok na ruské jednotky v Berďansku.

Nie je jasné, o aký útok presne ide, čo bolo zničené, prípadne či niektoré strely neeliminovala ruská protivzdušná obrana. Ukrajina zatiaľ o útoku v Berďansku neinformovala.

Podľa Inštitútu o štúdiu vojny by mohlo ísť útok, z ktorého však nie sú videá, no informovali o ňom ukrajinskí predstavitelia. Starosta Mariupola v exile tvrdil, že Ukrajinci zasiahli v noci na utorok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie