Škóti predstavili powerbanku pre elektrické autá. Môže mať až 60 kWh

Powerbanka sa umiestňuje vertikálne za kabínu, dokáže nabíjať aj externé zariadenia a výmena vybitej za nabitú trvá len 90 sekúnd.

25.04.2024 12:00
Tual Foto:
Powerbanka sa inštaluje vertikálne za kabínu. Vymeniť sa dá za 90 sekúnd.
debata (4)

Škótska spoločnosť Tual predstavila prvú powerbanku pre elektrické dodávky. V prieskumoch sa ukázalo, že vo Veľkej Británii je až 40 percent jázd elektrických dodávok tak dlhých, že potrebujú viac ako jedno nabíjanie denne a 70 percent ich vodičov nemá možnosť nabíjať ich doma alebo v depe mimo pracovnej doby.

Preto spoločnosť predstavila škálovateľnú powerbanku s kapacitou až 60 kWh, ktorá sa vertikálne umiestňuje hneď za kabínu a čo je dôležité – podľa predstaviteľov spoločnosti je plne kompatibilná s elektrickou architektúrou väčšiny významných výrobcov elektrických dodávok. A čo je nemenej dôležité – powerbanku možno samozrejme nabíjať aj mimo auta, takže vodičovi napríklad namiesto zdĺhavého nabíjania stačí vrátiť sa do depa a vybitú powerbanku vymeniť za novú. Tento proces vraj nezaberie viac než 90 sekúnd. Výhodou powerbanky je, že auto zároveň nabíja pri každom zaparkovaní, pri vykládkach, nakladaní a podobne.

Tual - powerbanka pre elektromobily
Tual - powerbanka pre elektromobily
+7Tual - powerbanka pre elektromobily

Powerbanku možno využiť aj na nabíjanie externých zariadení, takže napríklad ňou núdzovo možno dobiť dodávku, ktorá už nestihla dôjsť k nabíjačke a batéria sa jej vybila. Taktiež umožňuje nabíjať množstvo iných externých zariadení. Aktuálnu kapacitu powerbanky možno v reálnom čase sledovať na jej zabudovanom displeji.

V tlačovej správe je Tual zatiaľ na technické podrobnosti skúpy a taktiež neuvádza jeden z najdôležitejších parametrov – cenu. Tá asi v konečnom dôsledku rozhodne o tom, či sa takéto riešenie presadí alebo nie. Nám sa zatiaľ javí prinajmenšom ako hodné pozornosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrické dodávky #elektrické vany #Tual #powerbanka pre elektromobily
Články podľa značiek