Sex, zrada, Rusko, novičok Prečo strana namočená do špionážnej aféry aj tak vyhrá rakúske voľby?

Martin Leidenfrost
Martin Leidenfrost

Iba FPÖ dáva Rakúšanom so svojou protimigračnou agendou „Pevnosť Rakúsko“ lákavú ponuku.

Iba FPÖ dáva Rakúšanom so svojou protimigračnou agendou „Pevnosť Rakúsko“ lákavú ponuku.

Martin Leidenfrost

Martin Leidenfrost

Prečo strana namočená do špionážnej aféry aj tak vyhrá rakúske voľby?
Predseda FPÖ Herbert Kickl na snímke z 20. mája 2019 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Keďže sme už pred tromi týždňami ponúkli prehľad štyroch najotrasnejších káuz, ktorými Rakúsko v tejto jarnej sezóne žije, musíme dnes už len pripomenúť tri možno najneuveriteľnejšie detaily.

1. Máme tu rakúskeho manažéra globálne úspešného poskytovateľa finančných služieb, ktorý dôverne spolupracoval s ľuďmi v okolí nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ministra financií Olafa Scholza a s nemeckou tajnou službou BND, ktorý však už takmer desať rokov žil medzi Mníchovom a Moskvou, Azúrovým pobrežím a Dubajom dvojitý život.

V tom druhom živote bol Rakúšan z predmestia Viedne milencom úchvatne krásnej ruskej agentky, išiel si s vagnerovcami zastrieľať do Sýrie, plánoval založenie 15-tisícového žoldnierskeho vojska v Líbyi, stal sa vedúcim ruskej špionážnej siete, utiekol po odhalení finančnej diery vo výške 1,8 miliárd eur do Ruska, nechal si narásť bradu a cestoval s falošnými pasmi reálne existujúcich kňazov Ruskej pravoslávnej cirkvi po svete.

2. Máme tu tri služobné mobily kľúčových ľudí z rakúskeho ministerstva vnútra, ktoré manželka dnešného rakúskeho kancelára na kanoistickom výlete nechtiac potopila a ktoré potápači vytiahli z Dunaja a odovzdali IT technikovi vtedajšej tajnej služby BVT.

Mobily obsahovali okrem indícií o protekciách v biosfére večne vládnucej Ľudovej strany Rakúska niekoľkoročnú bezpečnostnú komunikáciu krajiny a skončili – nevedno, či fyzicky, alebo „iba“ ich obsah – v Moskve.

3. Máme tu rakúsko-ruský joint venture, v ktorom minoritná proruská frakcia v dnes už rozpustenej rakúskej službe BVT zrejme odovzdala všetko, čo jej prišlo pod ruku, ruskej rozviedke a vyšpehovala, okradla a ohrozovala v Rakúsku žijúcich odporcov Putina, ako napríklad investigatívneho novinára Christa Grozeva.

O odmene, ktorú za to dostali, sa nevie ešte zhola nič. V každom prípade pribúdajú informácie o tom, že hneď viacerí rakúski špióni dostali od Rusov recept na ich vtedy obľúbený jed – na novičok.

Voliči FPÖ sú už tradične proruskí

A teraz tu máme záhadu: je približne päť mesiacov pred parlamentnými voľbami a špionážna aféra desaťročia zatiaľ s náladami voličov citeľne nepohla. Potenciálne najviac namočená strana – neutrálna, až proruská pravicovo-populistická FPÖ – sa už dva roky drží na čele prieskumov a voľby by aj teraz s náskokom vyhrala: posledné prieskumy dávajú nacionalistom 27 – 31 percent.

Iba jeden nedávny prieskum sa trochu odchýlil od štyri desaťročia starej skúsenosti, že stredopravé strany FPÖ a ÖVP získajú obvykle vždy spoločnú väčšinu: Agentúra Market & Lazarsfeld po 18. apríli zistila parlamentnú väčšinu pre ľavicu, to však iba preto, lebo podľa informácií tejto agentúry by sa hneď dve ľavicové protestné strany – Komunistická strana Rakúska a Strana piva – tesne prehupli do parlamentu.

Je síce otázne, či by sa novému marxistickému predsedovi sociálnych demokratov podarilo vyskladať päťkoalíciu so Zelenými, s pivkármi, protrhovými progresívcami a antikapitalistickými komunistami. Skôr to vyzerá na nové, možno trošku modifikované vydanie veľkej koalície už nie takých veľkostrán SPÖ a ÖVP.

Keďže vyšetrenie ruskej infiltrácie bezpečnostného aparátu je stále iba na začiatku, ďalší vývoj stojí a padá s otázkou, či nádejný Volkskanzler („kancelár národa“, resp. „kancelár ľudu“), predseda FPÖ Herbert Kickl, bol osobne prepojený s aktérmi megakauzy.

Samozrejme, ostatné strany už teraz obviňujú FPÖ z vlastizrady: generálny tajomník vládnych ľudovcov Christian Stocker sa verejne pýta, či FPÖ „chcela predať Rakúsko Rusku“. Predseda menšieho koaličného partnera, zelený vicekancelár Werner Kogler vynadal Slobodným takto: „Sú to zradcovia vlasti a nie ochrancovia vlasti.“

Ďalší vývoj stojí a padá s otázkou, či nádejný Volkskanzler – predseda FPÖ Herbert Kickl – bol osobne prepojený s aktérmi megakauzy. Dokázať mu niečo rukolapné nebude ľahké.

FPÖ pred Vianocami roku 2016 podpísala s Putinovou stranou Jednotné Rusko zmluvu o spoluprácu a iba vágny všeobecný pocit, že má až príliš blízko ku Kremľu, nemusí ich voličov odradiť. Tí sú už tradične sami proruskí, no a rovnako ako operetná rakúska armáda, ani rakúska rozviedka sa v spoločnosti už pred kauzami netešila veľkej úcte.

Rakúšania sú nanajvýš ešte z čias studenej vojny zvyknutí na to, že práve hlavné mesto ich neutrálneho štátu funguje ako brloh agentov. Viedeň – ako tretie mesto OSN, sídlo OBSE a hlavné sídlo Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu – nestratila na svojej príťažlivosti.

Podľa odhadu odborníka denníka Die Presse Burkharda Bischofa dnes z 250 v Rakúsku akreditovaných ruských diplomatov 180 spolupracuje s ruskými rozviedkami SVU, GRU a FSB. Týmto 180 čelí v novej rakúskej kontrarozviedke DVN päť zamestnancov.

Disciplinovaný Herbert Kickl

Kickl to ešte nemá za sebou, špionážna aféra preňho určite ešte predstavuje akútnu hrozbu – v inkriminovanom období bol dva roky ministrom vnútra. Dokázať mu niečo rukolapné však nebude ľahké.

Povahou sa 55-ročný Korutánec Kickl totiž od svojich úspešných predchodcov na čele FPÖ Jörga Haidera a H. C. Stracheho diametrálne líši. Obaja boli pouliční tribúni, ktorí sa pre svoj dobrodružný politický a súkromný život vystavovali potenciálnemu vydieraniu. Strache na tom aj padol: musel odstúpiť ako vicekancelár a predseda strany, lebo na Ibize naletel volavke, „neteri ruského oligarchu“.

Kickl je vysoko inteligentný a železne disciplinovaný askét. Športovec, alpinista, bežec, nie zametač nočných barov ako Strache a Haider.

Svoje súkromie si stráží do takej miery, že nik v Rakúsku netuší, ako vyzerá jeho manželka, právnička v úrade ombudsmana, a ich medzitým už 23-ročný spoločný syn. Pár sa bral až v období, keď syn mal už 17, v diskrétnosti na nejakom úrade. Veľká žúrka to nebola a z FPÖ nebol pozvaný nikto. 

Práve vyšla Kicklova neautorizovaná biografia, autori z liberálno-ľavicového časopisu Profil jej dali pompézny názov Kickl und die Zerstörung Europas (Kickl a zničenie Európy). Autori ho správne opisujú ako „šedého, kontrolovaného, asketického, racionálneho človeka bez eskapád“.

Novinári to skúsili aj s investigatívou o jeho detstve – a padli škaredo na hubu. Kickl, ktorý svojim biografom neposkytol rozhovor, si v špeciálne nakrútenom videu užíval početné chyby autorov: nesprávne v knihe nie sú len mená starého otca a starej mamy, no aj pôvod, aj povolanie dedka, ktorý ani nebol v britskom zajatí, ale – ako Kickl hovorí vo videu – „bei den Panzern im Russlandkrieg“, „s tankmi v ruskej vojne“.

Voľby mu môže vyhrať chaotická migrácia

Kickl, samozrejme, tvrdí, že o ruských špiónoch v BVT nemohol tušiť, dá sa však detegovať aspoň nepriamy vzťah s vedúcim Putinovým špiónom Egistom Ottom. Ott – pre ktorého platí prezumpcia neviny – bol pravdepodobným autorom anonymného pamfletu, na základe ktorého vtedajší minister vnútra Kickl v spolupráci s ľavicovou špeciálnou prokuratúrou WKStA vo februári 2018 vyvolal nápadne brutálnu a neoprávnenú raziu v BVT.

Druhá možná spojka je bývalý poslanec FPÖ Hans-Jörg Jenewein: vraj existujú čety medzi Jeneweinom a Ottom, ktoré by mali svedčiť o dôvernom vzťahu medzi vtedajším bezpečnostným politikom FPÖ a troublemakerom Ottom. Bývalý politik Jenewein má najnovšie ešte druhý problém: 14. apríla 2024 vyšlo najavo, že pri domovej prehliadke sa u neho našiel aj boxer na ruku, kusy munície a fotografie, ktoré podľa spisu „jasne prezrádzajú národnosocialistický svetonázor“.

Vláda aj opozícia Kicklovi vyčítajú, že Jenewein bol jedným z jeho najbližších spojencov v strane. Ak sa k tejto blízkosti nájde nejaký písomný dôkaz, Kickl má problém.

Ak mu nenájdu kostlivca alebo rovno Rusa v skrini, už tie voľby nemôže prehrať.

Ak nie, môže sa stále spoľahnúť, že voľby mu vyhrá chaotická masová migrácia: Rakúsko v roku 2022 zaznamenalo 112 272 žiadostí o azyl, v predchádzajúcom roku ešte 59 232 žiadostí. No zatiaľ čo počet mladých blízkovýchodných mužov prichádzajúcich do krajiny klesá, začal sa veľký prílev príbuzných Sýrčanov, ktorí nedávno získali právo na zlúčenie rodiny: keďže každý mesiac iba vo Viedni pribúda 300 – 350 sýrskych detí, viedenské školy praskajú vo švíkoch.

Jediný Kickl dáva Rakúšanom so svojou protimigračnou agendou „Pevnosť Rakúsko“ lákavú ponuku. Ak mu nenájdu kostlivca alebo rovno Rusa v skrini, už tie voľby nemôže prehrať.

Zaujímavé je, že odporca protiruských sankcií a „zástanca mieru“ na Ukrajine si osobne – aspoň na verejnosti – vždy udržiaval odstup od Rusov. Ako minister vnútra navštívil Moskvu zrejme iba raz – v roku 2018 – a to za úplného vylúčenia médií. Kickl si 24. februára 2022 určite vydýchol. Na rozdiel od mnohých iných európskych politikov nemusí vysvetľovať srdečné spoločné fotografie s kremeľskými monštrami.

Údajne bol aj jedným z tých, ktorý z „Dohody o spolupráci a kooperácii“ s Jednotným Ruskom od začiatku nebol nadšený. Prakticky celé vtedajšie vedenie FPÖ na čele s predsedom Strachem 19. decembra 2016 dohodu podpísalo. Kickl, ktorý 30 rokov nepretržite pracuje pre stranu, sa nezúčastnil.

FPÖ sa dnes obhajuje tým, že v rámci tejto päťročnej dohody nevykazovala žiadne aktivity. Keď dohoda v roku 2021 vypršala, potvrdil to aj predseda príslušnej ruskej komisie Andrej Klimov.

Mimochodom, ak by niekto chcel preveriť, či spolupráca medzi najpopulárnejšími politickými stranami Ruska a Rakúska naozaj tak neslávne zhasla, mal by smolu: dohodu už v FPÖ nevedia nájsť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia