Pozor, ak sa vám po telefóne niekto predstaví takto, hovor zrušte! Ide o nový podvod, ktorý zaplavil Slovensko

Stránka Hoaxy a Podvody informuje o ďalšom podvode, ktorý našu krajinu zaplavil.

telemarketing
Zdroj: unsplash.com (Hassan OUAJBIR), Vosveteit.sk

Facebook stránka Hoaxy a podvody upozorňuje na novú vlnu podvodných telefonátov. Vo viacerých európskych krajinách vrátane Slovenska, volajú podvodníci svojim obetiam a tvária sa ako vaši bankoví poradcovia.  

Stránka Hoaxy a Podvody varuje, aby ste sa nenechali týmito podvodníkmi oklamať. Telefonát prebieha zdvorilo a podvodníci poznajú aj vaše meno a adresu spolu s ďalšími verejne dostupnými informáciami. Informácie o vás môže získať napríklad zo sociálnych sietí. Ďalej vám oznamuje, že na vymyslenom účte máte približne 7 až 8 tisíc eur a tieto peniaze treba previesť na váš bežný bankový účet. Samozrejme, môže vám komunikovať aj inú sumu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Podvodník si nakoniec vyžiada citlivé informácie o vašom účte. Môže ísť napríklad o údaje z platobnej karty, prípadne prihlasovacie údaje k internet bankingu. Ak ich poskytnete, stávate sa obeťou podvodu alebo priamo krádeže.  

čo môžu podvodníci reálne urobiť s vašim číslom?
Zdroj: chingyunsong / Shutterstock.com, Pixabay (Leovinus, Mohamed_hassan)

„V prvom kroku sa telefonista úctivo predstaví a povie vaše meno, adresu a iné -verejne dostupné- informácie. Následne oznámi, že na účte XYZ je približne 7 až 8 tisíc Eur, ktoré je potrebné poukázať na bežný bankový účet. Tlačí následne o zaslanie / poskytnutie informácii k vášmu účtu. Tu už sa stávate obeťou podvodu či priamo krádeže.“, popisuje priebeh podvodu stránka Hoaxy a podvody.

Tento podvod je len jeden z mnohých, s ktorými sa na Slovensku môžete stretnúť. Populárni sú aj falošní kuriéri, policajti alebo niekto známy. Vo všetkých prípadoch podvodných telefonátov sa však podvodník dostáva do úlohy, v ktorej môže na vás vyvíjať tlak.  

Takto sa vás podvodníci snažia oklamať

Najčastejšie ide o pocity strachu. Podvodník vám môže povedať, že ste sa stali obeťou podvodu, hrozí vám väzenie alebo že je váš známy alebo rodina a dostal sa do vážnych problémov. Vyvolaním strachu sa totiž človek stáva náchylnejším na zbrklé rozhodnutia. Tie útočník podporuje ešte tým, že obeti nedáva čas na rozmyslenie. Preto, ak si všimnete, že niekto na vás robí podobný druh nátlaku, nedajte sa vyprovokovať. Hovor radšej zrušte a zavolajte na oficiálne číslo polície, úradu, banky alebo známeho, ktoré máte uložené v mobile vy.  

Naopak niekedy môžu podvodníci vyvolať aj pocit radosti, ako aj v prípade tohto nového podvodu. Najčastejšími typmi scenárov sú výhra v lotérii alebo získanie vysokého peňažného obnosu. Tu sa podvodníci spoliehajú na to, že peniaze potešia každého a obeť bude sama chcieť situáciu čo najrýchlejšie vyriešiť.  

Populárny je dnes aj podvod s kuriérmi. Zavolá vám kuriér s tým, že balík je zaplatený a máte si ho prísť prevziať. Zakrátko vám však volá druhý útočník a ten vás vystraší s tým, že ku vám mieri podvodník a stanete sa obeťou zlodeja. Falošný policajt vám prikáže odovzdať peniaze a cennosti policajtovi. Samozrejme že nejde o muža zákona, ale o zlodeja.

Vo všetkých prípadoch to znie ako niečo, čo by ste mali rozpoznať okamžite, no nepodceňujte situáciu. Čoraz častejšie sa začínajú objavovať prípady, kedy si podvodníci zmenia číslo. Ide o takzvaný spoofing a obete mätie hlavne to, že ide o legitímne číslo. Môže sa tak stať, že vám na telefóne vyskočí meno vášho známeho, no z telefónu sa ozve niekto iný.  

Ak sa objaví pri hovore čo i len náznak podozrenia, hovor radšej zrušte. Ako sme radili vyššie, vždy je lepšie zložiť a hneď zavolať na oficiálne číslo, ktoré nájdete na internete. Častokrát sa v takýchto prípadoch dozviete, že napríklad banka vám pred chvíľou nevolala a vy ste sa vyhli pokusu o podvod.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre