24.4.2024 17:00 | PR článok
PR článok

E-kolobežka na dovolenke má veľa výhod, pozor však na odlišné pravidlá v rôznych krajinách

Zdroj: Sencor

Stále viac cestovateľov objavuje výhody elektrických kolobežiek. Od rýchleho presúvania sa po meste až po objavovanie skrytých kútov, elektrokolobežky môžu zlepšiť váš dovolenkový zážitok z mnohých dôvodov. Pred cestou si však preštudujte miestne pravidlá pre ich používanie.

Pri plánovaní dovolenky sa často zameriavame na rezervácie leteniek, ubytovania a zoznamy atrakcií, ktoré chceme navštíviť. Na mieste sme odkázaní na miestnu dopravu alebo na auto, ktoré treba zakaždým niekde zaparkovať. To môže byť poriadne otravné, veď všetci dobre vieme, ako to je s parkovaním v mestách, pri turistických atrakciách alebo pri pláži. Nehovoriac o predraženom parkovnom. S elektro kolobežkou parkovanie neriešite a poskytuje vám ešte ďalšie výhody.

Vyberte sa za dobrodružstvom na e-kolobežkách Sencor!

Ste flexibilnejší

S elektro kolobežkami môžete objaviť viac miest a atrakcií za kratší čas. Svojou kompaktnou veľkosťou a jednoduchým ovládaním vás rýchlo dostanú z bodu A do bodu B a vyhnete sa dopravným zápcham a problémom s parkovaním.

fotogaléria
S elektrokolobežkou vás parkovacie miesta netrápia. Zdroj: Sencor

Ušetríte čas a ďalšie náklady

Nemusíte čakať na hromadnú dopravu alebo utrácať peniaze za drahé taxi, čo môže byť osobitne vítané v destináciách s veľkými vzdialenosťami medzi atrakciami. Pozrieť elektrické kolobežky do 300 eur.

S elektrokolobežkou máte kontrolu nad svojím časom a môžete sa pohybovať podľa svojho vlastného tempa a harmonogramu.

Objavujete nové zákutia

Elektrokolobežky vám umožňujú objavovať menej známe časti mesta a okolie, ktoré by ste inak mohli prepásť. Preskúmajte tajomné uličky, zákutia a miesta, ktoré nie sú prístupné hromadnou dopravou alebo autom.

Ste ekologickí

Cestovanie na elektrokolobežke je ekologické a šetrné k životnému prostrediu, pretože neprodukuje emisie skleníkových plynov a pomáha minimalizovať znečistenie ovzdušia.

Elektrické kolobežky na vás čakajú aj v predajniach PLANEO a na planeo.sk

Dbajte na miestne pravidlá

Pravidla jazdy na e-kolobežkách nie sú všade rovnaké a odlišné sú dokonca aj požiavky na povinnú výbavu. Pri jazde na elektrokolobežke v cudzine je dôležité dodržiavať miestne zákony a predpisy týkajúce sa používania elektrických kolobežiek.

  • Presvedčte sa, či v krajine, do ktorej cestujete, môžete jazdiť elektrokolobežkou aj po cestách a chodníkoch, alebo iba po cyklotrasách a akou rýchlosťou. Stále je veľa krajín, kde e-kolobežka na chodníku nie je vôbec tolerovaná.
  • Taktiež si overte, či môžete parkovať na chodníku a za akých podmienok.
fotogaléria
Elektrokolobežky vám aj na dovolenke ušetria čas, peniaze a prinesú nové zážitky. Zdroj: Sencor
  • Zistite si, aká je vo vašej destinácii najvyššia povolená rýchlosť. Povolená maximálna rýchlosť na cestách a cyklochodníkoch je v závislosti od krajiny 20 – 25 km/h. Na Malte môžete ísť po cyklochodníku max. 10 km/h, ale sú krajiny, kde vás v rýchlosti obmedzovať nebudú. Pozrieť elektrické kolobežky do 40 km/h.
  • Rozdiely sú aj v povinnej výbave e-kolobežkára. Napríklad v Grécku a Chorvátsku musíte nosiť prilbu a za zníženej viditeľnosti aj reflexnú vestu. Do 18 rokov je nutná prilba v Slovinsku a v Estónsku do 16 rokov. V Belgicku, Fínsku, Švédsku, vo Francúzsku a na Cypre musí mať vaša e-kolobežka aj klaksón. Taliani dokonca vyžadujú smerovky, v španielskej Barcelone musíte mať kolobežku poistenú a v Nemecku noste so sebou certifikát kolobežky a návod na obsluhu. Okrem toho musí byť na elektro kolobežke umiestnená tabuľka o povinnom poistení.
  • Dávajte si pozor na alkohol. Osviežujúce pivko v susedných Čechách by vás mohlo vyjsť poriadne draho, rovnako tak v Estónsku, Poľsku, Rumunsku, Španielsku a Portugalsku, kde tiež majú nulovú toleranciu pre alkohol za riadidlami e-kolobežky.