Slovensko zasiahli intenzívne zrážky, spadli už desiatky mm. V Rakúsku pokračuje výdatné sneženie

Slovensko zasiahli intenzívne zrážky, spadli už desiatky mm. V Rakúsku pokračuje výdatné sneženie
Dominik Cenkner

Slovensko sa v noci z utorka na stredu dostalo pod vplyv tlakovej níže, ktorá k nám prináša intenzívne zrážky. Dnešný deň bude na niektorých miestach poriadne upršaný. Naproti tomu v susednom Rakúsku bojujú s intenzívnejším snežením.

Z oblasti Balkánu začalo počasie na našom území od juhu ovplyvňovať zrážkové pole tlakovej níže, ktoré v priebehu dnešného dňa postupuje priamo cez naše územie smerom nad Poľsko. V rámci tejto tlakovej níže sa bude obtáčať výrazné zrážkové pole, ktoré bude po väčšinu dnešného dňa ovplyvňovať počasie u nás.

Od polnoci na Slovensku spadli už desiatky mm zrážok. Najviac na juhu územia.

 

Najväčšie množstvo zrážok udáva zrážkomerná stanica v Ždani pri Košiciach. Od 2. hodiny do 8. hodiny rána tam spadlo 31,9 mm.

Naopak sever územia ešte výraznejšie zrážky nezasiahli. Postupne sa však dočkajú aj tam.

Výdatné sneženie v Rakúsku

Kým u nás sa slabé sneženie vyskytuje len v oblasti Tatier, v susednom Rakúsku výdatnejšie sneží aj mimo Álp. Deje sa tak najmä v spolkovej krajine Dolné Rakúsko a Burgenland.

Viaceré úseky ciest sú tam zasnežené a situáciu komplikuje aj silný vietor. Čo cestári odpracú z cesty, to vietor nafúka späť.

Hranica sneženia postupne stúpa. Stále sa pohybuje na úrovni od 600 metrov nad morom do 1 200 metrov.

Popoludní sa väčšina prehánok očakáva vo Vorarlbersku, Tirolsku a Korutánsku. Na ostatnom území by malo byť zrážok menej.

 

Pripomeňme, že naši susedia na niektorých miestach v priebehu utorka zaznamenali až snehovú kalamitu. Výstrahy pred snežením sú v platnosti aj dnes.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd