Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

Klienti a zástupcovia vedenia Rehabilitačného strediska pre zrakovo postihnutých v Levoči vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

24.04.2024 09:00
nevidiaci, Levoča Foto:
Praktický život nevidiacich zjednodušujú elektronické pomôcky, ale aj tak pohybovať sa na verejných priestranstvách je pre nich často až nebezpečné.
debata (1)

Čím je svet bezbariérovejší a k telesne postihnutým prívetivejší, tým kladie nevidiacim do cesty stále viac prekážok. Klientmi rehabilitačného strediska sú spravidla ľudia, ktorí o zrak prišli už počas života. Nástrahy moderného sveta teda vnímajú citlivejšie.

Čo pomáha nevidiacim pri pohybe v uliciach
Video
Zdroj: Jozef Slivenský/ta3

Praktický život nevidiacich dnes zjednodušujú elektronické pomôcky a smart technológie. Na strane druhej pohybovať sa na verejných priestranstvách je pre nich často až nebezpečné. “Dnešné autá sú veľmi tiché. Nehovoriac o elektromobiloch,” upozorňuje nevidiaci z Levoča František Ollé. “Prechádzajúc cez štvorprúdovku som už zažil ozaj krušné chvíle. Autá nás niekedy míňajú doslova o chlp.”

Obrubníky chodníkov, ktoré sú znížené alebo dokonca zarovnané s úrovňou cesty, síce ocenia telesne postihnutí na invalidných vozíkoch, pre ľudí bez zraku sú však neraz zdravie a život ohrozujúce. “Niekedy vôbec netuším, či som ešte na chodníku, alebo už na ceste,” opisuje svoje časté pocity nevidiaci klient levočského rehabilitačného strediska Pavol Sršeň.

Eva Véghová o problémoch nevidiacich
Video
Zdroj: Jozef Slivenský/ta3

Nevidiacim robí problém aj to, ak je popri obrubníkoch veľa dopravných značiek. “Často ich neumiestňujú na okraji cesty, ale už na chodníku,” upozorňuje Eva Véghová, zástupkyňa riaditeľa Rehabilitačného strediska pre nevidiacich v Levoči. “Pre nevidiacich to môže byť veľmi mätúce.”

Nevidiacim v teréne pomáha zvuková signalizácia na semaforoch, ale najmä takzvané vodiace linky. Ide o reliéfne prvky na chodníku, ktoré sú pre ľudí bez zraku identifikovateľné cez podrážku topánky alebo hrot bielej palice. Ich umiestnenie je však často nezmyselné. “Napríklad v Levoči končí jedna vodiaca linka pri odkvapovej rúre. Ďalšia ústí pri smetnom koši a máme aj takú, ktorá vedie do zakristie evanjelického kostola,” upozorňuje Eva Véghová.

Komplikáciou pre nevidiacich je aj veľký otvorený priestor. Tam môžu veľmi ľahko celkom stratiť orientáciu. “Často ľudia parkujú tam, kde to nie je dovolené. Nevidiaci potom nechtiac oklepe auto bielou palicou. A ťažko sa na neho za to hnevať.”

Foto: Jozef Slivenský/ta3
nevidiaci, Levoča

Únia nevidiacich a slabozrakých sa vyjadruje k rôznym projektom slúžiacim verejnosti. Ľudia s poškodeným zrakom z levočského Rehabilitačného strediska pre zrakovo postihnutých však projektantov a investorov prosia, aby brali do úvahy aj rady tých, ktorí blízko danej lokality bývajú. “Moderné projekty sú často koncipované tak, aby vyhovovali vidiacim. A pritom je to veľmi jednoduché. Stačí zavrieť oči, vziať si paličku a danú lokalitu jednoducho prejsť. Prípadné problémy sa ukážu hneď.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #nevidiaci