Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

Mimoriadna situácia v súvislosti s lykožrútovou kalamitou platí od pondelka aj v okresoch Revúca a Detva. Dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného úradu (OÚ) Banská Bystrica, ktoré zverejnili viaceré samosprávy.

23.04.2024 10:56
debata (2)
Odkiaľ prichádza lykožrút?
Video

V okrese Brezno mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní vyhlásili ešte v polovici marca. K vyhláseniu mimoriadnej situácie aj na území okresov Revúca a Detva podľa OÚ dochádza na základe monitorovania situácie a informácií krízového štábu, štátneho podniku Lesy SR a Správy Národného parku (NP) Muránska Planina, z ktorých „je zrejmý presah živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu medzi okresmi Brezno, Detva, Revúca“.

Lykožrút je s lesom spätý odjakživa
Video

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15 000 hektárov. Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Kamión naložený drevom odchádzajúci z...
Kalamita v Čiernom Balogu spôsobila množstvo...
+18Kalamita v Čiernom Balogu spôsobila množstvo...
kalamita, Čierny Balog Čítajte viac Kalamita je pre Čierny Balog obrovskou hrozbou. Na niečo podobné si nespomínajú ani najväčší pamätníci Andrej Kunca, Národné lesnícke centrum Čítajte rozhovor Na usmrtenie stromu stačí dvesto chrobákov, hovorí odborník na ochranu lesa
2 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna situácia #Detva #Revúca #lykožrút