Západ Kanady pustošia požiare. Obyvatelia sa majú pripraviť na evakuáciu

Západ Kanady pustošia požiare. Obyvatelia sa majú pripraviť na evakuáciu
Veronika Sádovská

Hasiči v Kanade bojujú s početnými požiarmi na západe krajiny. Požiare pustošia zatiaľ len lesné oblasti, úrady ale vyzvali ľudí, aby boli pripravení na evakuáciu.

Západná Kanada, región, ktorý už zasiahlo veľké sucho a ktorý minulý rok zaznamenal najhoršiu sezónu požiarov v krajine, je opäť v plameňoch. V posledných dňoch vypuklo mnoho požiarov a vláda sa obáva ďalšieho katastrofického leta.

 

Horí takmer 200 požiarov

V Britskej Kolumbii hasiči sústreďujú svoje úsilie na centrálny región Cariboo, kde sa cez víkend rýchlo rozšíril úmyselne založený požiar a aktuálne ho hasiči nemajú pod kontrolou. Plamene tam zachvátili už 1600 hektárov pôdy. Úrady varovali obyvateľov, aby sa v prípade potreby pripravili na evakuáciu.

V celej oblasti je aktívnych viac ako 110 lesných požiarov, zatiaľ čo ďalších 66 prebieha v susednej Alberte. Mnohé z nich vypukli len počas posledných dní a desiatky boli aktívne ešte minulý rok a stále horia. Ide práve o požiare v Alberte, kde je takto „prenesených" požiarov až 36.

 

Kanadská vláda už začiatkom apríla varovala, že pozoruje znepokojujúce trendy nadmerných teplôt a extrémneho sucha. „Vzhľadom na horúčavy a sucho v celej krajine môžeme očakávať, že sezóna lesných požiarov sa začne skôr a skončí neskôr," povedal minister pre pripravenosť na núdzové situácie Harjit Sajjan.

Minuloročná sezóna lesných požiarov si vyžiadala životy 8 hasičov a vynútila si evakuáciu 230 tisíc ľudí. Podľa Sajjana bola najhoršia, akú kedy Kanaďania zažili. Tá tohtoročná ešte len začína, no už teraz je jasné, že kvôli extrémnemu suchu sa bude oheň veľmi ľahko šíriť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd