Máme za sebou poslednú mrazivú noc. Pekné počasie však nečakajte

Máme za sebou poslednú mrazivú noc. Pekné počasie však nečakajte
Ema Bazhaykin

Zdá sa, že za sebou máme posledné obávané mrazy. Pestovatelia si po dnešnej noci môžu vydúchnuť, tlaková níž prinesie do našej oblasti oteplenie. Zároveň však môžeme očakávať výdatný dážď, búrky či dokonca návrat snehu.

Slováci si behom včerajšieho dňa mohli na vlastnej koži vyskúšať všetky štyri ročné obdobia. Zatiaľ čo ráno nás v mnohých oblastiach prekvapilo sneženie, už behom dňa vyšlo na viacerých miestach príjemné slnko, a k večeru začalo riadne primŕzať.

 

Tlaková výš sa postarala o to, že na severe krajiny sa v podvečerných hodinách vyjasnilo, čo prispelo k výraznejšiemu poklesu teplôt. Oblačnosť sa na severe krajiny začala zmenšovať a po západe slnka začali teploty výraznejšie klesať. 

Máme za sebou poslednú mrazivú noc

V chladnejších regiónoch Slovenska mrzlo už od 21:00 a do polnoci prituhlo aj na viacerých miestach Žilinského, Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja. Teploty klesali na 0 až -5 °C, v najchladnejších dolinách teploty klesli aj pod hranicu -5 °C. 

Dobrou správou pre ovocinárov však je, že to bola nateraz posledná mrazivá noc a konečne si budú môcť vydýchnuť. Utorok nám totiž prinesie oblačnosť a spolu s ňou aj výraznejšie zrážky, ktoré zabránia poklesu teplôt pod bod mrazu. A hoci sa oteplí, čaká nás počasie, ktoré sa nebude dať nazvať pekným.

Tlaková níž BIRUTA k nám dorazí už dnes

Ďalšie zhoršenie počasia do našej oblasti prinesie tlaková níž, ktorá dostala meno BIRUTA. Táto tlaková níž sa na našom území postará o vlnu výdatného dažďa a ďalšieho ochladenia, ktoré zasiahne predovšetkým západné regióny Slovenska. Čaká nás ochladenie a dokonca aj možný návrat snehu. Táto tlaková níž mieri na naše územie z oblasti Jadranského mora a prvé zrážky prinesie už v utorok.

 

Zaujímavé je, že Biruta prinesie do niektorých častí nášho územia vlnu výdatného dažďa a ochladenie, do iných zase búrky

Na Záhorí a v oblasti Bratislavského kraja bude pod vplyvom zrážkového pola z Rakúska pršať už v utorok počas dňa, výraznejšie zrážky sa však nad naše územie nasunú až v noci na stredu. Do stredajšieho rána sa postupne na celom našom území výrazne rozprší. Napršať by malo priemerne od 10 do 20 mm. Najvýraznejšie zrážky sa očakávajú na západnom Slovensku, kde by do štvrtkového rána mohlo spadnúť 20 až 30 mm zrážok.

Najvyššia denná teplota dosiahne +13 °C až +18 °C na krajnom západe, v Žilinskom kraji, na hornom Spiši a na Horehroní +8 °C až +13 °C. Teplota na horách v nadmorskej výške 1 500 metrov sa bude pohybovať okolo -2 °C až +3 °C. Fúkať bude prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h).

Bude aj snežiť?

Už v nočných hodinách z utorka na stredu sa očakáva dážď so snehom, od stredných polôh sneženie. Zaujímavé počasie však prinesie až streda popoludní, kedy očakávame výrazné teplotné rozdelenie Slovenska. Na juhovýchode Slovenska sa v stredu vďaka vhodnej dynamike môžu tvoriť búrky. Na druhej strane krajiny, v oblasti severozápadného Slovenska hrozí, že bude snežiť.

V dôsledku chladnejšieho vzduchu očakávame výrazné sneženie na horách, ktoré by sa ojedinele mohlo dostať aj do nižších polôh. V našich krajných severozápadných okresoch Slovenska, predovšetkým v Žilinskom a v Trenčianskom kraji, môže v stredu popoludní hranica sneženia prechodne poklesnúť aj na 500 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd