Stretnutie európskych univerzitných aliancií Slovenska na pôde SPU

napísal

Na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 19. apríla 2024 stretli zástupcovia siedmich európskych univerzitných aliancií.

Hlavným zámerom podujatia, ktoré sa uskutočnilo z iniciatívy SPU ako koordinátora európskej aliancie INVEST, bolo zosieťovanie a zahájenie spolupráce slovenských aliancií európskych univerzít, ktoré zdieľajú spoločné témy, výzvy a skúsenosti vyplývajúce z riešenia projektových úloh. V rámci spoločných tém aliancií rezonovali spoločné výzvy ako udržateľná Európa, klimatická kríza, sociálna súdržnosť či vybudovanie spoločných univerzitných knižníc.

„Hlavným prínosom stretnutia je, že sme si vytvorili network, slovenskú platformu európskych univerzitných aliancií s cieľom implementovať myšlienky európskeho vzdelávacieho priestoru rovnakým, alebo podobným spôsobom. Budeme pracovať na spoločných stratégiách v oblasti vzdelávania, výskumu, inovácií, celoživotného vzdelávania a prístupu k budovaniu kvality vysokoškolského vzdelávania - aj v súčinnosti s ministerstvom školstva, SAIIA a národnou agentúrou SAAIC,“ uviedla koordinátorka aliancie INVEST Lucia Palšová. Lokálna koordinátorka za SPU Lenka Lackóová doplnila, že stretnutie bolo o vzájomnom spoznávaní sa a o hľadaní možností, ako si môžu byť univerzity vzájomne nápomocné pri dosahovaní cieľov. „Chceme presadzovať naše spoločné záujmy aj na tých najvyšších úrovniach, napríklad v oblasti legislatívnych zmien,“ uviedla.

Zástupkyňa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru Tine Delva ocenila iniciatívu SPU zahájiť a koordinovať spoluprácu európskych aliancií za Slovenskú republiku. Platforma, ktorá sa v rámci prínosných panelových diskusií vytvorila, umožnila venovať sa predstaveniu jednotlivých aliancií, akreditácii a spoločným programom, ktoré aliancie očakávajú v rámci svojich výstupov. Mimoriadne prínosnou príležitosťou bola diskusia venovaná jednotlivým krokom implementácie projektov na inštitucionálnej úrovni každej z univerzít. Umožnila výmenu skúseností vyplývajúcu z realizácie mobilít, z prekonávania častých bariér implementácie projektu, ako aj zo spôsobu zabezpečenia udržateľnosti projektov do budúcnosti.

K podujatiu prispeli podnetnými komentármi a diskusiou aj predstavitelia Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Slovenskej akademickej informačnej agentúry a Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu. Zástupcovia aliancií prejavili záujem o niekoľko konkrétnych ďalších foriem spolupráce. Zhodli sa na pokračovaní siete pravidelných stretnutí aliancií s účelom efektívneho zdieľania skúseností, podujatí i ďalších potenciálnych projektových spoluprác na národnej úrovni. Najbližšie bude podujatia európskych aliancií slovenských univerzít hostiť Slovenská technická univerzita v Bratislave s odborným zameraním na oblasť vzdelávania v rámci aliancií a Technická univerzita v Košiciach, ktorá vytvorí fórum v rámci témy veda a výskum európskych aliancií.

Zo siedmich zúčastnených univerzít je SPU jedinou univerzitou, ktorá alianciu koordinuje, ostatné sú zapojené do aliancií. Dve univerzity sú nefinancované, no pracujú na aktivitách z podaného spoločného projektu a do budúcna sa chcú uchádzať o financovanie.

Prehľad univerzitných aliancií:

  1. SPU v Nitre - INVEST https://www.invest-alliance.eu/
  2. Slovenská technická univerzita v Bratislave - EUList (https://eulist.university/
  3. Univerzita Komenského v Bratislave - ENLIGHT (https://enlight-eu.org/)
  4. Vysoká škola múzických umení v Bratislave - FILM EU+(https://www.filmeu.eu/)
  5. Technická univerzita v Košiciach - ULYSSEUS (https://ulysseus.eu/)

Nefinancované univerzity:

 

Ísť späť