kvalita_vs_cena1
Zdroj: coderama.com

Kvalita vs. cena: Prečo Outsourcing IT špecialistov stojí za to“

Programovanie IT nástrojov a produktov predstavuje spravidla ucelený projekt. Má zmysel zriaďovať IT oddelenie a aké sú výhody outsourcingu?

Úloha IT oddelenia vo firme obyčajne spočíva v zaisťovaní správneho chodu zavedených systémov, príprave hardvéru a štandardnej vnútropodnikovej podpore zamestnancov pre prípady, kedy dochádza k problémom v rámci používania IT technológií. Ak však spoločnosť zavádza nový systém či IT nástroj, alebo je súčasťou jej produktu softvérové riešenie, ktoré vyžaduje programovanie, obyčajne na tieto účely využíva znalosti IT špecialistov so zameraním práve na konkrétne riešenie. Ak stojí spoločnosť práve pred takouto náročnou úlohou, spravidla má k dispozícii niekoľko možností, ako si zaistiť dostatok kvalifikovaných ľudských zdrojov.

Ako funguje hľadanie vhodných kandidátov na pozíciu IT špecialistu

Projekty zahŕňajúce programovanie, customizáciu alebo implementáciu IT nástrojov určených na prevádzku vo firme alebo s cieľom dosiahnuť určitej funkcie u konkrétneho produktu vyžadujú často väčší objem práce v špecifikovanom časovom úseku. Spoločnosť má v takom prípade dve základné možnosti, ako zaistenie kvalifikovanej pracovnej sily riešiť, a to klasickým náborom, alebo outsourcingom. Klasický nábor, kedy subjekt prijme nového zamestnanca so vzdelaním v oblasti IT, je výhodný predovšetkým v takých situáciách, kedy je možné predpokladať, že sa podobné projekty budú dlhodobo opakovať. Jednorazové riešenia je však obyčajne vhodnejšie riešiť prostredníctvom outsourcingu, čiže uzatvorením zmluvy s dodávateľom, ktorý obyčajne pracuje ako samostatne zárobkovo činná osoba, čiže freelancer.

body contracting
Zdroj: coderama.com

Výhody outsourcingu IT služieb

Projekty zahŕňajúce vývoj softvérových nástrojov alebo ich častí sa často v rámci podnikateľskej činnosti jednotlivých subjektov často líšia s ohľadom na objem potrebnej práce alebo jej charakter. Mnoho z nich tak nepotrebuje mať k dispozícii stabilný počet vývojových pracovníkov. U spoločností, ktoré sa nezaoberajú výrobou produktov so zložitejším softvérom tak nedáva zmysel držať si vlastné vývojové oddelenie a spoliehajú sa v tomto ohľade na prenájom pracovnej sily (alebo body contracting). Pri outsourcingu vývojárskych projektov sa tak spoločnosť môže vyhnúť náročnému náboru, kedy nie je celkom isté, že človek, ktorého prijme, bude spĺňať všetky požiadavky na danú pozíciu a mať potrebnú kvalifikáciu. Taktiež pre neho bude musieť vytvoriť pracovné zázemie a sprostredkovať mu zaškolenie. V prípade outsourcingu je pri výbere dodávateľa služby možné orientovať sa podľa referencií a nájsť pracovnú silu s odpovedajúcou kvalifikáciou v pomerne krátkom čase. Vývojoví programátori pracujúci na voľnej nohe majú potrebu sa vo svojom obore neustále zdokonaľovať a rozširovať si svoju pôsobnosť, často tak poskytujú služby s oveľa inovatívnejším prístupom. Outsourcing vývoja softvéru (čiže software development outsourcing) sa tak môže najskôr javiť ako pomerne veľká investícia, subjektu však jeho prostredníctvom získa ucelené riešenie bez nutnosti vynakladania prostriedkov na nábor.

Mohlo by vás tiež zaujímať