Olympiáda v Paríži vyšle jasný odkaz o tom, či sa šport dá oddeliť od politiky. V USA si ľudia budú voliť menšie zlo, a to všetko zavŕši znovuotvorenie gotickej stavby, na ktorú ste už možno zabudli.

Spoločenský ošiaľ sa po prezidentských voľbách utlmil a človek si hovorí: A teraz čo? V roku 2024 nás toho čaká ešte dosť a o mnohých udalostiach ste pravdepodobne ani netušili.

1. Filmový festival v Cannes a 60-metrový koberec

Francúzske mesto Cannes už 77. krát zaplnia tí najväčší majstri filmového priemyslu a okrem súťaže sa predstavia premiéry filmov, ktoré „bežní smrteľníci“ v komerčných kinách tak rýchlo neuvidia. Festival sa bude konať od 14. do 25. mája a o ocenenie Zlatej palmy dokopy zabojuje 19 filmov.

Ak nie ste najväčším filmovým fanúšikom, no chcete mať prehľad, týchto pár faktov, vám neublíži:

  • predsedkyňou poroty bude Greta Gerwig (režisérka úspešného filmu Barbie),
  • medzi nominovanými filmami je aj životopisná dráma, ktorá opisuje kariéru Donalda Trumpa (The Apprentice),
  • čestnú Zlatú palmu si prevezme americký filmový režisér George Lucas známy dielami Hviezdne vojny a Indiana Jones,
  • červený koberec, ktorý meria 60 metrov, sa na festivale menení trikrát za deň.
Donald Trump
Mladého Donalda Trumpa si zahrá Sebastian Stan a Ivanu Trmp stvárni Maria Bakalova Zdroj: IMDb

2. Eurovoľby a zvučné mená na kandidátkach

Áno, ešte raz nás čaká kampaň, billboardy, silné heslá a cestovanie za urnami. Už 8. júna si budeme voliť 15 zástupcov do Európskeho parlamentu. Okrem výberu strany alebo koalície môžeme zakrúžkovať dve mená, ktoré vďaka nám získajú väčšiu šancu uspieť.

Medzi 324 kandidátmi sa ocitli aj zvučné mená, ako napríklad dvaja bývalí premiéri Ľudovít Ódor a Eduard Heger a objavil sa tam napríklad aj Andrej Danko, Romana Tabak a Tomáš Taraba.

Aj to by mohlo pomôcť účasti, v ktorej je Slovensku v každých eurovoľbách na konci rebríčka krajín. Čísla hovoria jednoznačne: Slovákom sa k euro-urnám nechce.

Eurovoľby účasť
Účasť Slovákov v eurovoľbách doteraz nepresiahla 25 percent. Zdroj: Štatistický úrad SR

3. Letné olympijské hry – politika a červené čiapky

Breakdance, šerm, bedminton – aj to sú disciplíny, v ktorých si zmerajú sily športovci od 26. júla do 11. augusta v Paríži. Tieto olympijské hry majú okrem športovej prípravy aj politický charakter. Ruskí a bieloruskí športovci sa súťaže môžu zúčastniť len v individuálnych športoch a pod neutrálnou vlajkou. Podľa denníka The Guardian zrejme na tieto podmienky pristúpi len 40 atlétov.

Francúzi hostia letnú olympiádu po 100 rokoch a robia to vo veľkom štýle. Ako uvádza Slovenský olympijský tím, Francúzsko má ambíciu vybudovať najväčší športový park na svete. Okrem toho sa snažia zorganizovať „najekologickejší olympijský sviatok v histórii.“

Futbal sa výnimočne zakončí ženským finále a maskotom je pár čiapok, ktoré sa nosili počas Francúzskej revolúcie. Ich mottom je „Sami sme rýchlejší, ale spolu sa dostaneme ďalej“. Myšlienka je silná, vizuál posúďte sami.

4. Synoda o synodalite – kam sa Cirkev posunula?

Svätý Otec František v roku 2020 zvolal Synodu o synodalite, v rámci ktorej môže každý človek vyjadriť svoj postoj ohľadom spoločného kráčania v Cirkvi. Zatiaľ čo sa v minulosti diskutovalo o rodine alebo mládeži, téma aktuálnej synody znie: Za synodálnu Cirkev: spoločenstvo, participácia a misia.

Logo Synody. Zdroj: synoda.sk

Ako aj logo naznačuje, do diskusie sú pozývaní všetci, hoci aj jednotlivci v diecézach na Slovensku. Na generálnom zasadnutí v roku 2023 sa otvorili aj kontroverzné otázky o ľuďoch zneužitých a zranených Cirkvou. Podľa portálu Vatican news si to „vyžaduje riešenie štrukturálnych podmienok, ktoré umožnili takéto zneužívanie, a konkrétne gestá pokánia“. Či spoločná diskusia prinesie konkrétne zmeny sa dozvieme 27. októbra 2024.

5. Prezidentské voľby v USA – súboj dvoch nepopulárnych kandidátov

Kandidát demokratov Joe Biden a Donald Trump nominovaný republikánmi vzájomne bojujú o priazeň voličov už druhýkrát. Na tejto dvojici je zaujímavé napríklad aj to, že obaja si život v Bielom dome už vyskúšali a taktiež ide o najstarších kandidátov vôbec.

Hoci voľby iných krajín sú pre Slovákov viac-menej irelevantné, práve 5. novembra budú všetci v napätí očakávať verdikt. Celosvetové média už skloňujú možné geopolitické následky, ktoré by mohlo víťazstvo Donalda Trumpa priniesť. Napríklad vo februári vyhlásil, že členovia NATO, ktorí si neplnia svoje finančné povinnosti, sa nebudú môcť spoliehať na ochranu Aliancie pred Ruskom.

Trump Biden
Donald Trump sa snažil v roku 2020 zmeniť výsledky volieb. Vyplýva to zo záznamu telefonátu, ktorý sa odohral v novembri 2020. Zdroj: tasr

Nebolo by volieb, aby sa občania nerozdelili na nepriateľské tábory. Zatiaľ čo my sme počúvali o vojnových a mierových kandidátoch, v Spojených štátoch je rozhodujúca otázka zrušeného práva na potrat. Rezonuje aj vek súčasného prezidenta (81) a jeho kompetencie pokračovať naďalej v úrade. Podľa denníka The Wall Street Journal voličov rozdeľuje aj podpora Izraela vo vojne v Pásme Gazy.

6. Katedrála Notre-Dame vstane z popola

Prešlo už päť rokov od veľkého požiaru, ktorý zničil impozantnú stavbu známu aj ako Chrám Matky Božej v Paríži. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vtedy povedal: „Spoločne znovu postavíme Notre-Dame!“ Podľa aktuálnych plánov by sa 7. decembra mala jeho výzva naplniť.

Parížania a turisti sa do katedrály už dostanú, no práce ešte nebudú kompletne dokončené. Obnoviť by sa mali aj bohoslužby. Opravu katedrály spomalila pandémia COVID-19, ale aj čistenie od toxického oloveného prachu, ktorý sa pri požiari uvoľnil.