Cítiť protézou

Nová technológia umožňuje vnímať teplotu pomocou protézy ruky. Výskumníci z Talianska a Švajčiarska pripojili zariadenie s názvom MiniTouch k protéze 57-ročného muža menom Fabrizio s amputáciou nad zápästím. Pri testoch dokázal presne identifikovať studené, chladné a horúce fľaše s tekutinou, rozlíšiť plast, sklo a meď a roztriediť oceľové bloky podľa teploty.

Foto EPFL/Caillet

Práce na obnovení zmyslu pre dotyk v protézach končatín za posledné desaťročie výrazne pokročili, schopnosť rozpoznať teplotu však zaostáva. Teplota je takmer posledná modalita, ktorú treba vyriešiť, aby sme potom mohli dať všetky výsledky dokopy a dokázali vytvoriť umelú končatinu, ktorá by skutočne cítila ako biologická, vysvetľuje Jonathan Muheim zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne.
Ľudia po amputácii majú často na svojich zvyšných končatinách miesta, ktoré pri zahriatí alebo ochladení vytvárajú teplotné vnemy v chýbajúcej ruke. Spôsobuje to stimulácia nervov pôvodne určených pre chýbajúcu ruku. J. Muheim s kolegami zmapovali Fabriziove fantómové teplotné pocity, aby priradili miesto na jeho ruke k príslušnému pocitu na ukazováku chýbajúcej ruky. Potom pripojili teplotný senzor na prst protetickej ruky. Ten bol pripojený k zariadeniu na zdravej ruke, ktoré dodávalo príslušné teplotné signály.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 4/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.