Foto: municiapreukrajinu.sk/Facebook - Mier Ukrajine

Vyzbieraná suma rastie neuveriteľným tempom.

Slovenská vláda dlhodobo odmieta vojensky pomáhať napadnutej Ukrajine, Slováci sa preto rozhodli, že to vezmú do vlastných rúk a podporia tak iniciatívu českej vlády.

Iba včera sme vás pritom informovali, že prostredníctvom občianskej zbierky s názvom Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda sa vyzbieralo viac ako 1,3 milióna eur. Dnes už je ale všetko inak a táto suma sa vyšplhala na viac ako dva milióny, prispieť môžete na tomto odkaze.

Vláda iniciatívu odmietla

„Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín. Slovensko medzi nimi zatiaľ, žiaľ, chýba. Vláda Slovenskej republiky a premiér Fico sa do iniciatívy zapojiť odmietli,“ píše sa v popise zbierky.

Do zbierky celkovo prispelo už viac ako 32-tisíc darcov, to všetko len za 4 dni. Podľa Zuzany Suchovej z fundraisingovej platformy Donio ide o významné vyjadrenie postoja, odvahy a solidarity Slovákov. Silná odozva je podľa organizátorov zbierky súčasne aj odkazom pre slovenskú vládu a vyjadrením nesúhlasu s jej zahraničnou politikou.

„Sme ohromení vlnou solidarity Slovákov so statočne sa brániacou Ukrajinou. Potvrdilo sa, že na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí rozumejú tomu, že náš sused bojuje za svoju aj našu slobodu a že má právo brániť sa,“ uviedla včera Zuzana Izsáková z iniciatívy Mier Ukrajine.

Odkaz Slovákom medzitým poslali aj ukrajinskí vojaci, ktorí sú za vyzbierané peniaze vďační. „Sme delostrelci ozbrojených síl Ukrajiny a máme akútny nedostatok munície na naplnenie našich palebných úloh. Preto urgentne potrebujeme Vašu pomoc. Tá bude pre nás teraz aktuálna a včasná, pretože nepriateľská prevaha v delostrelectve znamená, že na našu jednu strelu vystrelia osem!“ začal prejav jeden z vojakov.

„Chceme vám tiež vyjadriť vďaku za pomoc, ktorú ste už poskytli, ale prosíme vás, aby ste pri tom neskončili. Pretože, ak už bude neskoro, ostatné prostriedky nám nepomôžu zdržiavať protivníka. Ďakujeme za pozornosť,“ dodal.

Iniciatívy Mier Ukrajine a Dárek pro Putina vlani spoločne vyzbierali pre Ukrajinu 650-tisíc eur na odmínovač slovenskej výroby Božena 5. Partnerom zbierky je aj iniciatíva All 4 Ukrajine a fundraisingová platforma Donio.

Uložiť článok

Najnovšie články