Postavil sa proti diktátorským metódam Tichonova: Príbeh jedného z najlepších ruských hokejistov

Igor LarionovIgor Larionov Zdroj: TASR/AP/Ryan Remiorz

MOSKVA - Legendárny ruský hokejový útočník Igor Larionov (63), ktorý oficiálne ukončil kariéru 19. apríla 2004 vo veku 43 rokov, vyhral na ľade prakticky všetko, čo sa dalo.

Od začiatku 80. rokov stál v centre famózneho prvého radu sovietskej zbornej, s ktorou vybojoval dva olympijské triumfy, štyri tituly na majstrovstvách sveta a prvenstvo na Kanadskom pohári 1981. A v drese Detroit Red Wings sa potom trikrát radoval zo zisku Stanleyho pohára.

Je tak členom prestížneho Triple Gold Clubu Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorý združuje hráčov, ktorí získali zlaté medaily na olympiáde, na majstrovstvách sveta a zároveň Stanleyho pohár.

Počas svojej dlhej a úspešnej kariéry Larionov obliekol okrem iného dresy Chimiku v rodnom Voskresensku, odkiaľ prešiel do CSKA Moskva. V zámorí hral za tímy Vancouver Canucs, Florida Panthers a Detroit Red Wings, svoju poslednú sezónu (2003/2004) potom strávil v New Jersey Devils.

Inteligentný hráč sa preslávil aj tým, že sa v 90. rokoch postavil proti diktátorským metódam trénera Viktora Tichonova. Napríklad v roku 1996 patril k vodcom skupiny, ktorá Tichonova odmietla v realizačnom tíme pred olympiádou v Nagane. Pritom to bol práve tento legendárny tvrdý kouč zbornej, kto zostavil preslávenú formáciu hokejových es Fetisov, Kasatonov - Makarov, Larionov, Krutov.

Po konci aktívnej kariéry sa Larionov venoval obchodu s vínom, zostal ale pri hokeji ako tréner. Pôsobil pri tíme SKA Petrohrad, neskôr bol trénerom ruskej reprezentačnej dvadsiatky, od roku 2022 je trénerom tímu Torpedo Nižnij Novgorod v KHL.

V roku 2008 bol uvedený do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie.

Je ženatý, má tri deti.

Viac o téme: Igor Larionov
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy