Tieto filmové pokračovania nemali nikdy vzniknúť

Nenechajte si ujsť

Ondrej Surmai
Ondrej Surmai
May the Dark Side be with you, Anakin!

Filmy, ktoré nemali pokračovať

Z väčšiny kvalitných filmov sa časom stanú filmové série. Niektoré z nich každým ďalším dielom potvrdzujú svoju kvalitu. To sa však stáva skutočne málokedy. Skôr sa každá séria dostane do bodu, kedy už divákom prakticky nemá čo ponúknuť. V tom prípade rozmýšľame o tom, či vôbec mali vzniknúť všetky tieto pokračovania. A práve o týchto filmoch dnes bude reč. Toto sú totiž filmové série, ktoré to zrejme mali zabaliť už po prvej časti.

8. Čeľuste (1975 až 1995)

Prvým dielom legendárny režisér a miliardár Steven Spielberg prakticky dobyl svet. Predstavil divákom po celom svete horor, v ktorom je zabijakom žralok. Toho sme však vo filme videli len málo, pretože maketa, ktorú mal Spielberg k dispozícii, nebola práve vydarená. Práve to však dodalo filmu potrebný šmrnc.

Vo väčšine scén sme žraloka nevideli a diváci si tak vzhľad tohto monštra mohli skrátka vymyslieť. To, čo nevidíme nás desí viac ako to, čo vidíme.

Obrovský komerčný úspech v kinách zapríčinil tvorbu hneď niekoľkých pokračovaní. Spielberg sa medzitým presunul k iným projektom, a tak jedinou skutočnou legendou zostáva prvý diel. Tie ostatné mu totiž nesiahajú ani po členky.

7. Vreskot (1996 až 2023)

Fantastický hororový tvorca Wes Craven (Nočná mora z Elm Street) v roku 1996 vytvoril horor Vreskot, ktorý sa navždy zapísal do dejín kinematografie. A aj keď musíme uznať, že každý ďalší diel mal niečo do seba, ten prvý bol jednoznačne najlepší. Bol dokonca tak dobrý a divákov tak ohúril, že komerčne úspešnou sa stala aj paródia na tento film, ktorú dnes poznáme pod názvom Scary Movie (2000).

V ďalších dieloch už diváci neboli tak šokovaní konceptom tohto filmu. Postavy si v ňom akoby uvedomovali, že sú vo filme, parodujú samých seba a aj napriek tomu nám nechýbal ani pocit strachu. Každý ďalší diel už však bol ako viackrát vylúhovaný čaj, z toho istého vrecka.

6. Múmia (2001 až 2008)

Brendan Fraser a Rachel Weisz sa v roku 2001 preslávili vďaka dobrodružnému hitu Múmia. Divákov extrémne bavilo dobrodružstvo, ktoré títo hrdinovia prežívali. Múmia bola skvostným nepriateľom, pričom si film udržal ako desivosť, tak aj svoju komickosť a šarm.

Len máločo by ste tvorcom prvého dielu Múmie mohli vytknúť. To sa už nedá povedať o druhej časti. Od „prevareného“ deja až po absolútne smiešne vizuálne triky, za ktoré sa tvorcovia hanbia dodnes.

Tretí diel, do ktorého sa pridal aj akčný herec Jet Li mal byť náplasťou na nekvality druhej časti, žiaľ bol snáď ešte horší. Z toho môžeme usúdiť, že všetky skvelé nápady ohľadom konceptu s múmiou si tvorcovia vyčerpali v prvej časti, po ktorej to už prakticky nemalo zmysel ťahať ďalej. Takto to ale v Hollywoode nechodí. (Článok pokračuje na ďalšej strane.)

Mohlo by sa ti páčiť

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -