Denník N

Novým riaditeľom RTVS môže byť konšpirátor Machala, programová rada nebude

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dlhý stôl. Z jednej strany dvaja ministri Hlasu – Matúš Šutaj Eštok a Tomáš Drucker s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer). Z druhej ministerka kultúry Martina Šimkovičová, jej pravá ruka Lukáš Machala, predseda SNS Andrej Danko či Tomáš Taraba.

Minister životného prostredia v pondelok večer zverejnil fotografiu z rokovania o novej podobe RTVS s komentárom, že znenie zákona je úspešne vyrokované a dohodnuté v súlade s európskou legislatívou.

„Dohodli sme sa úplne na všetkom a myslím, že do týždňa alebo do dvoch to pôjde na vládu. Verím, že to pôjde v skrátenom legislatívnom konaní,“ povedal v utorok Taraba Denníku N. „Dali sme si pozor, aby to kopírovalo rovnaké štatúty, ktoré existujú v krajinách ako Rakúsko alebo Nemecko, Nórsko a podobne,“ vysvetľoval s tým, že chcú pre telerozhlas napríklad výrazne otvoriť reklamný trh.

Šimkovičovej ministerstvo kultúry a SNS podľa informácii Denníka N čiastočne ustúpili od svojej pôvodnej predstavy. Telerozhlas by nakoniec nemal mať takzvanú programovú radu, ktorej úlohou malo byť posudzovanie a kontrola programu verejnoprávnej televízie a rozhlasu „z hľadiska dodržiavania verejnoprávneho charakteru vysielania“.

Pôvodný Šimkovičovej návrh počítal s tým, že veľkú väčšinu tejto rady by volil parlament, čím by vládna moc mohla zasahovať do vysielania.

Ministerka Šimkovičová po rokovaní vlády v stredu naznačila, že neustúpia od myšlienky RTVS formálne zrušiť a namiesto nej nechať vzniknúť Slovenskú televíziu a rozhlas (STAR), aby tak mohli súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja nahradiť nominantom koalície.

Jedným z hlavných adeptov na nového riaditeľa verejnoprávneho média je podľa informácií Denníka N Lukáš Machala, ktorý dnes Šimkovičovej ministerstvo fakticky riadi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Martina Šimkovičová

RTVS za Machaja

SNS

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie