Slovenská skupina Ankramu predstavuje nový animovaný videoklip ku skladbe Majstre, dotkli ste sa mojej ruky, ktorá vyšla v januári na albume Krása. Jedná sa o čiernobiely krátky príbeh, ktorý by sme mohli žánrovo označiť ako noirová road movie s magickými prvkami.

Režisérom videoklipu je Marián Vredík, na hudobnej scéne známy vďaka spoluprácam s Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom či kapelou Čisté Tvary. Okrem animácií sa podieľal aj na výtvarnej zložke.

"Poetický text piesne sa skladá z niekoľkých metafor, preto som mal pri tvorbe voľné ruky. Vychádzal som taktiež z atmosféry a rytmu skladby. Klip začína montážou zdanlivo nesúrodých scén, z ktorých sa ale postupne odvíja lineárny príbeh. Aj keď to tak dlho nevyzerá, je to príbeh o Majstrovi," hovorí autor klipu, ktorý sa ocitol v súťažnej sekcii Anča award za najlepší animovaný videoklip na prestížnom festivale Fest Anča.

Marián Vredík (*1989) je absolventom VŠVU (ateliér maľby, K. Kosziba), jeden semester strávil na stáži v pražskej FAMU. Po škole sa venuje animovanej tvorbe, ilustrácii a grafickému dizajnu. Je autorom viacerých zneliek a videoklipov. Spolupracoval napríklad s Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom, Raptor Kochom alebo s kapelami Čisté Tvary, Queer Jane či Clube de esquiar. Je tiež spoluautorom animovaného náučného seriálu Slovenčina na slovíčko, ktorý uvádza RTVS. Jeho tvorbu nájdete na videoportáli Vimeo.

Kapela Ankramu a krst albumu Krása

Skupina, ktorej tvorbu možno charakterizovať slovami ako "vidiecka avantgarda" alebo "bigbít obohatený o akordy v zajatí vízie", je na slovenskej scéne výnimočným zjavom. Bubeník Jozef Krupa a gitarista Michal Matejka, zruční inštrumentalisti známi z rôznych experimentálnych a improvizačných projektov, sa v Ankramu spojili s Michalom Kramárom, ktorý má na starosti spev poetických textov, ale aj basu a klávesy.

Ankramu, 2024 Zdroj: Jakub Fabián

Kapela už zajtra, v piatok 19. apríla v A4 – priestore súčasnej kultúry, pokrstí svoj nový LP album Krása, plný krehkých, nápaditých a pozvoľna sa odvíjajúcich náladových obrazov, a podľa vyjadrenia jej členov "všetky pesničky z neho pekne zahrá". Výnimočný koncert bude obohatený o vokálnu sekciu.

Na nahrávke, ktorú sme vám predstavili v januári, je od prvej skladby jasná citlivosť, v ktorej sa celý album nesie: namiesto klasických kontrastných častí sú všetky piesne postavené na plynúcom prúde repetitívnych minimalistických figúr a sú vystavané a členené inštinktívne, jemne, žiadnu z nich nič nevyrušuje a ide tam, kam pudovo smeruje. Každá z piesní objíma svoj text, hudba a obrazy slov sa prepletajú a ústia do diela, ktoré nemá iný cieľ, než existovať samo o sebe a pôsobiť na poslucháča, priniesť mu zážitok bez nutných kontextov, analýz, dôvodov, žánrov. Názov a aj zámer tohto albumu je Krása.

Ankramu môžete sledovať na ich oficiálnom webe ankramu.com či na Instagrame.

Redakciu Hudba.sk informoval Marián Vredík. Správu sme upravili a doplnili.