Úvod Z DOMOVA Božik privítal jednorazové vyplatenie 220 miliónov eur samosprávam

Božik privítal jednorazové vyplatenie 220 miliónov eur samosprávam

Jozef Božik. (Foto: archív)

Jednorazové vyplatenie podielu z dane z príjmu právnických osôb na rok 2024 samosprávam v súčasnej komplikovanej situácii pomôže. Uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Ako dodal, ZMOS oceňuje rozhodnutie Ministerstva financií SR prijať opatrenia, na základe ktorých by mal štát ešte v prvej polovici tohto roka jednorazovo vyplatiť samosprávam približne 220 miliónov eur.

„Aj keď v tomto prípade nejde o systémové riešenie, v súčasnej komplikovanej situácii, v ktorej sa samosprávy na Slovensku nachádzajú, to na istý čas mestám a obciam pomôže. Sme radi, že rezort financií na čele s ministrom vypočul naše požiadavky a chápe nepriaznivú finančnú situáciu všetkých miest a obcí,“ uviedol Božik.

Reagoval tak na vyhlásenie rezortu financií po kontrolnom dni predsedu vlády SR Roberta Fica na ministerstve. ZMOS si podľa Božika váži aj návrh rezortu financií na zmenu zákona, ktorá by umožnila mestám a obciam použiť zdroje z rezervného fondu aj na bežné výdavky.

„Dlhodobo upozorňujeme vládu SR na potrebu dofinancovania územnej samosprávy obcí a miest, ktoré v uplynulých rokoch prišli o veľkú časť podielových daní,“ priblížil Božik a pripomenul, že samosprávy prišli o takmer 500 miliónov eur, o ktoré boli podľa neho na podielových daniach ukrátené v dôsledku negatívnych vládnych opatrení v uplynulých rokoch.

Chýbajúce peniaze sú podľa ZMOS problémom, s ktorým musia samosprávy denne bojovať a ak nebudú systémovo riešené, môže to ohroziť plnenie samosprávnych funkcií. Božik spresnil, že ZMOS chápe potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, no pripomenul, že problémy samospráv sa nedajú stále odkladať.

„Je preto dobrým signálom zo strany ministerstva fiancií, že má snahu aj takýmto spôsobom podať pomocnú ruku mestám a obciam. Veríme, že otvorený dialóg, ktorý aktuálne vláda so samosprávami vedie, vyústi do ďalších opatrení, ktoré mestám a obciam v ich zložitej finančnej situácii pomôžu,“ uzavrel Božik.