Denník N

Ako si zabezpečiť bývanie, prácu a peniaze, ak uvažujete o odchode zo Slovenska

Ilustračný obrázok - JumpStory
Ilustračný obrázok – JumpStory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Lenka sa definitívne rozhodla odísť zo Slovenska po septembrových parlamentných voľbách. „Keď som videla, s akým veľkým náskokom vyhrala strana Smer, pochopila som, že naše zdravotníctvo a hospodárstvo v blízkej budúcnosti nečakajú zmeny k lepšiemu,“ hovorí 30-ročná Slovenka, ktorá od začiatku apríla býva v rakúskom Grazi. Odtiaľ má blízko k rodine i do Álp.

Pridala sa k zhruba štvrtine milióna Slovákov, ktorí podľa štatistického úradu žijú v zahraničí, no na Slovensku majú naďalej trvalé bydlisko. Už pred voľbami niektorí uvažovali nad odchodom z krajiny, prípadne podnikali prvé kroky. Denníku N v septembri respondenti opisovali, že im prekáža aj celková atmosféra v spoločnosti: rozpoltenosť, homofóbia, zakonšpirovanosť či rusofília. Výsledky volieb mohli ich pocity iba posilniť.

Rozhodovanie Lenke uľahčilo, že nemá deti a pracuje v IT, takže robí z domu. Hoci frustrácia zo smerovania krajiny ju dotlačila do odchodu, nechce za sebou zavrieť dvere úplne. Na Slovensku si nechala trojizbový byt, ktorý chce prenajímať.

Nasledujúci text nemá byť návodom na odchod, prináša však odpovede na päť základných otázok, na ktoré zrejme pri sťahovaní narazíte. Týkajú sa bývania, práce, prístupu k zdravotnej starostlivosti, zapojenia do sociálneho systému či vedenia účtu v banke v Európskej únii.

Viem si preniesť hypotéku zo Slovenska do zahraničia alebo bude lepšie bývať v podnájme? 

Ak máte na Slovensku bývanie na hypotéku, nepočítajte s tým, že ju budete vedieť ďalej splácať a v banke zmeníte zabezpečenie na novú nehnuteľnosť v zahraničí. Slovenské banky zahraničnú nehnuteľnosť ako zábezpeku neakceptujú.

Budete stáť pred otázkou, či si byt na Slovensku nechať a ďalej ho splácať alebo ho predať hneď. Rozhodnutie závisí od toho,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie