ASML Holding, najväčšia európska technologická spoločnosť a jediný svetový výrobca zariadení na výrobu najmodernejších čipov, zaznamenala v prvom štvrťroku 2024 pokles objednávok. Objednávky dosiahli 3,6 miliardy eur, čo je menej ako očakávaných 4,63 miliardy eur.

Hlavným dôvodom poklesu je znížený dopyt po najvyspelejších zariadeniach využívajúcich technológiu EUV (extrémna ultrafialová litografia), ktorých objednávky klesli na 656 miliónov eur, oproti 5,6 miliardy eur v predchádzajúcom štvrťroku. Spoločnosť očakáva slabší predaj aj v druhom štvrťroku, no verí v postupný nárast dopytu v druhej polovici roka 2024.

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Google plánuje masívne investície do AI a Microsoft chce postaviť Hviezdnu bránu

Napriek poklesu objednávok ASML ubezpečuje, že celoročný výhľad sa nemení. Očakáva, že rok 2024 bude prechodným obdobím a predaj sa v roku 2025 výrazne zlepší.

Pozitívnym signálom je rastúci dopyt v Číne, aj napriek novým exportným sankciám zo strany Spojených štátov a Holandska. Čína zostáva najväčším trhom spoločnosti ASML, hoci predaj mierne klesol z 2,2 miliardy eur na 1,9 miliardy eur v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Výzvou pre nového výkonného riaditeľa ASML Christopha Fouqueta bude zvládať geopolitický tlak zo strany USA a zároveň udržať tempo rastu, na ktoré sú akcionári spoločnosti zvyknutí.

Ďalšie dôležité správy

Meta Platforms Quest 3
Neprehliadnite

Meta chce prilákať do metavesmíru trinásťročných používateľov