Chlpáči ako terapeuti? V zlatomoraveckej nemocnici nič nevídané

Je to už rok, čo pacientov nemocnice v Zlatých Moravciach pravidelne navštevuje štvornohá liečiteľka. Za ten čas si zlatá retríverka Vivka vytvorila silné puto tak s pacientmi, ako aj zamestnancami nemocnice. Tí potvrdzujú, že canisterapia úspešne pomáha v liečbe a zlepšovaní zdravotného stavu.

17.04.2024 15:00
psi nemocnica Foto:
V nemocnici liečia aj štvornohí priatelia.
debata

Retríverka Viva absolvuje návštevy oddelenia dlhodobo chorých a lôžkového oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie pravidelne. Výnimkou bolo iba obdobie nariadených opatrení v čase rozšírených akútnych respiračných ochorení. Vďaka jej profesionálnej canisterapeutickej pomoci pacienti prichádzajú na iné myšlienky.

Aký psík vám môže pomôcť pri vašej diagnóze?
Video
Zdroj: TV Pravda

„Sme nesmierne radi, že stretnutie, ktoré minulý rok v apríli majiteľka sučky, pani Obžerová, iniciovala, nezostalo jednorazovou návštevou, ale chodí k nám pravidelne. Retríverka Vivka je u nás veľmi obľúbená. Primárnym cieľom jej práce je dostať pacientov do psychosociálnej pohody, ktorá prispieva k liečbe a zlepšeniu zdravotného stavu, čo sa jej aj úspešne darí. Samozrejme, sú aj takí, ktorí svoj strach zo psíka neprekonajú, no väčšine z nich prináša pocity šťastia, radosti a pokoja. Niektorí neskrývajú dojatie a slzy šťastia dokonca nevedia potlačiť,“ uvádza riaditeľka nemocnice Nina Horniaková.

Pfizer, pr, nepouzivat Čítajte viac Spáva s vami v posteli pes? Na toto si dajte pozor!

Aj pacienti pomáhajú psom

Trojročná zlatá retríverka je pred každou návštevou oddelenia okúpaná a vyčesaná. Pravidelné veterinárne kontroly sú samozrejmosťou. Môže sa zdať, že canisterapia je jednostranná pomoc iba smerom k pacientom, ale opak je pravdou. Aj pacienti takýmto psíkom pomáhajú. Zdokonaľujú sa v práci a pri výcviku.

nudch canisterapia Čítajte viac „Príď zasa.“ Deti s poruchami príjmu potravy liečia aj roztomilé psíky

V ostatných rokoch nabrala canisterapia na popularite nielen preto, že je jednou z foriem animoterapie, prostredníctvom ktorej sa využíva pozitívne pôsobenie psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka, ale aj preto, že ako pomocná psychoterapeutická metóda pomáha v situáciách, keď iné metódy nie sú účinné, alebo ich nemožno použiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #animoterapia #canisterapia