Denník N

Štúdium filozofie nám umožňuje slobodu od prítomnosti, vraví Ján Markoš a odporúča päť kníh, ktoré prečíta ktokoľvek

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

To, čo sa nám dnes deje, môžeme pociťovať ako veľmi pálčivé. „Ale keď človek siahne po knihe, ktorá je veľmi stará a stále je relevantná a zaujímavá, tak môžeme znovu prežiť súdržnosť s ľuďmi, ktorí žili v iných časoch. A zároveň sa môžeme na niektoré otázky, ktoré dnes riešime, pozerať úplne inak,“ vraví lektor kritického myslenia a šachový veľmajster Ján Markoš.

Do rubriky Päť kníh odporučil knižky od slávnych filozofov, ktoré sa dajú ľahko prečítať. „Niektorá filozofia je veľmi zložitá. Ja som preto chcel vybrať také tituly, ktoré si môže bežný človek zobrať do ruky a prečítať v električke, a to bez veľkých bolestí a trápenia,“ vraví v rozhovore.

Päť kníh od slávnych filozofov

Pred rokom ste napísali, že ste prestali hrať šach. Čomu sa dnes venujete?

Prestal som šach hrať, ale nie ho učiť alebo o ňom písať. To teda stále robím. Okrem toho lektorujem firmy, neziskové organizácie, školy a podobne. A píšem. To sú tak zhruba tri veci, ktorým sa venujem.

Okrem článkov do Denníka N píšete aj nejakú novú knihu?

Píšem aj do českého enviro časopisu Sedmá generace. Novú knižku v tomto okamihu neplánujem. Rubrika Do hĺbky v Denníku N je pomerne výdatná. Sú to dlhé texty a vychádzajú každý týždeň, takže som rád, že ich stíham napísať.

Keď ste napísali, že končíte so súťažným šachom, vysvetlili ste to tak, že vás už nebaví súťaženie, pretože je „najnižšou formou sociálneho vzťahu“. Skôr uprednostňujete spoluprácu. Niektorí internetoví diskutéri to zhodnotili tak, že ste skrátka vyhoreli. Ako sa na to spätne pozeráte?

Príbeh tohto článku je zaujímavý. Chcel som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Knihy

Päť kníh

Osobnosti vyberajú päť kníh z oblasti, ktorej rozumejú. Vydávame každú stredu. Rubrika je inšpirovaná britským projektom FiveBooks.com a vychádza so súhlasom autorov tohto webu.

Rozhovory

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie