Denník N

V SNS stále chcú predsedu parlamentu, Taraba argumentuje grandióznym Dankom

Andrej Danko vyslovuje podporu SNS Petrovi Pellegrinimu. Foto N - Šimon Kern
Andrej Danko vyslovuje podporu SNS Petrovi Pellegrinimu. Foto N – Šimon Kern

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ani jasný nesúhlas politikov Hlasu neodrádza SNS, aby Andreja Danka pretláčala na post predsedu parlamentu. O novom predsedovi Národnej rady budú poslanci rokovať až na schôdzi, ktorá sa začne 11. júna. Bez predsedu, ktorý je druhým najvyšším ústavným činiteľom, tak parlament bude najmenej 65 dní. Viacerí poslanci z koalície Denníku N vysvetľovali, že bez SNS nemá koalícia väčšinu, a tak by bez pomoci opozície nedokázali túto funkciu obsadiť.

Hlas už v sobotu odkázal, že s prezidentskými voľbami sa na koaličnej zmluve nič nezmenilo a post predsedu parlamentu im naďalej patrí. Strana tak reagovala na slová premiéra Roberta Fica, ktorý v RTVS povedal, že predsedom parlamentu by mal byť Andrej Danko. V pondelok podpredseda Hlasu Erik Tomáš oznámil, že na toto miesto nominujú ministra investícií Richarda Rašiho. Odmietol možnosť, že by pozíciu prepustili predsedovi SNS.

Danko bol v tejto funkcii v rokoch 2016 až 2020, keď SNS vládla so Smerom a s Mostom.

V stredu už slová Erika Tomáša potvrdil aj Raši. „Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo,“ povedal. Predpokladá, že ho do tejto funkcie zvolia po júnových eurovoľbách a po tom, ako do funkcie prezidenta 15. júna nastúpi predseda Hlasu Peter Pellegrini. Raši dokonca priznal, že SNS za neho zatiaľ hlasovať nechce. „Na to, aby som sa tam dostal, by ma musel niekto zvoliť a Andrej Danko má na to zrejme iný názor.“

Danko ukázal grandióznosť, na rade je Hlas

To, že SNS má o tento post záujem napriek jednoznačnému nesúhlasu Hlasu, Denníku N povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS). „V hre je aj diskusia, či má Andrej Danko šancu byť predsedom parlamentu,“ vravel. Na otázku, či takáto diskusia pokračuje napriek nesúhlasu Hlasu, odvetil: „Je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Ficova vláda

Hlas

Smer

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie