Prečo je zrušenie špeciálnej prokuratúry európskym problémom

O časť peňazí z plánu obnovy pravdepodobne prídeme. Najväčším problémom sa ukazuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Na jednej strane sa vláda snaží tvrdiť, že nič vážne sa nedeje. S Európskou komisiou (EK) vedie „technické rokovania“ a všetko jej vysvetlí. Na druhej strane nás začína pripravovať na stratu európskych peňazí. Fico a spol. už preventívne hľadajú vinníkov. Predchádzajúce vlády, progresívcov v europarlamente, EK... Je to pochopiteľný, no priehľadný komunikačný manéver, ktorý skrýva ich vlastné zlyhania.

17.04.2024 14:00
debata (10)

Nedočerpaných šesť a pol miliardy ohrozuje hneď niekoľko vecí. Slovenská vláda napríklad nie je schopná presadiť v parlamente rozpočtové výdavkové limity, ktoré sú jedným z míľnikov štvrtej žiadosti o platbu. Preto je hodnotenie žiadosti „pozastavené“. Žiadosť o platbu už bola poslaná, a preto sa nedá meniť. Peniaze teda tak skoro neuvidíme.

Vážnejším problémom je novela Trestného zákona, ktorá pravdepodobne oslabuje ochranu finančných záujmov EÚ na Slovensku: napríklad znížením trestov a skrátením premlčacích lehôt pri finančných zločinoch. Za takýchto okolností má EK navrhnúť zablokovanie európskych peňazí.

Z listu eurokomisie, ktorý unikol do médií minulý týždeň, zároveň vyplýva najaktuálnejší problém: zrušenie ÚŠP.

Ficovci tvrdili, že do existencie špeciálnej prokuratúry sa EÚ nemá čo starať, pretože sme jej existenciu nikde nesľúbili. Očividne to nie je pravda. Pri schvaľovaní národného plánu obnovy sme sa zaviazali, že bude existovať osobitná prokuratúra na ochranu finančných záujmov EÚ, s nezávislým vedením, chránená pred zásahmi generálneho prokurátora, s dostatočnými odbornými personálnymi kapacitami (vrátane bezpečnostných previerok prokurátorov).

Túto úlohu plnil práve ÚŠP. Tak dobre, že vďaka nemu dostalo Slovensko v oblasti ochrany európskych peňazí vysoký rating. Po zrušení ÚŠP sa situácia radikálne zmenila. Preto sa komisia pýta vlády na konkrétne informácie o osude bývalých prokurátorov ÚŠP, ich prípadoch a spôsobe, akým budú podvody s európskymi peniazmi vyšetrované v budúcnosti.

Teoreticky by úlohu mohla prebrať nejaká osobitná jednotka na Generálnej prokuratúre. Musí však mať dostatočné odborné a personálne kapacity, právomoci, jej vedenie a prokurátori musia byť nezávislí od generálneho prokurátora. Inak povedané, špeciálna prokuratúra, len pod iným menom.

Z toho sa bude vláde ťažko korčuľovať. A môže si za to sama. Spôsobili to zle, narýchlo a bez diskusie pripravené zmeny trestných pravidiel, ktorých cieľom nebolo zlepšiť systém ochrany práva na Slovensku. Skôr ochrániť pred spravodlivosťou vybraných vlastných ľudí. Zdá sa, že premiéra Fica veľmi netrápilo, či tým porušíme európske pravidlá a záväzné sľuby, ktoré sme EÚ dali.

Teraz za to platíme. Peniaze z plánu obnovy musíme vyčerpať do polovice roka 2026, predĺženie tejto hranice je nepravdepodobné. Ak by sa aj podarilo vyriešiť všetky problémy, časť peňazí nedočerpáme. Čím dlhšie trvá spor s EK, tým vyššie je riziko a nevyčerpaná suma.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska komisia #Robert Fico #Úrad špeciálnej prokuratúry #plán obnovy