Ázijský sršeň. Foto: Tsaag Valren, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Našli ho v rakúskom Salzburgu.

Sršeň ázijský je za rohom, objavili ho už aj v Rakúsku. Jeho výskyt na Slovensku sa očakáva už v tomto roku.

Ešte v priebehu minulého roka bol výskyt sršňa ázijského zaznamenaný v Maďarsku a Česku. Ako informuje Ministerstvo životného prostredia SR, 9. apríla tohto roku ho objavili u ďalšieho nášho suseda, v rakúskom Salzburgu. Malo by ísť pravdepodobne o nález kráľovnej, ktorá si ešte nestihla založiť svoje hniezdo, informuje Ages.

Predpokladá sa, že sršeň ázijský sa objaví v nasledujúcich mesiacoch aj na našom území. Ak ho spozorujete, prípadne jeho hniezdo, výskyt môžete nahlásiť prostredníctvom Systému rýchleho varovania, píše rezort životného prostredia. Ten zároveň zverejnil obrázok, ako jednoducho rozpoznáte, či ide o sršňa európskeho, s ktorým sa môžeme u nás stretnúť bežne, alebo toho ázijského. Toto sú hlavné poznávacie znaky:

Foto: FB/Ministerstvo životného prostredia SR

Sršeň ázijský je o niečo menší ako európsky sršeň, je čierny a nohy má sfarbené do žlta. „Loví hmyz a veľmi je zameraný na včelstvá, ktoré tvoria 70 až 80 percent jeho potravy. Oproti nášmu sršňovi má úplne inú stratégiu lovu, neloví jednotlivo, ale v skupinách a včely dokáže loviť počas letu,“ priblížila riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Marta Mútňanová s tým, že včely sa voči nemu nevedia účinne brániť.

Ázijský sršeň tak predstavuje riziko najmä pre včelstvá, ich zánik však môže spôsobiť problémy v celých ekosystémoch. Náročnejšia je tiež prevencia a odstraňovanie hniezd sršňa ázijského, ktorý sa voči útokom bráni. „Útočia v pomerne veľkých počtoch a opakovane. Je to agresívnejší typ obrany, na ktorý sa treba pripraviť. Materiálne vybavenie a ochranné odevy, ktoré sa budú pri tomto druhu používať, by mali byť pevnejšie,“ dodala Mútňanová.

Uložiť článok

Najnovšie články