17.4.2024 13:20 | Apple

Apple zvažuje výrobu v ďalšej krajine: Hľadá alternatívy k Číne či Vietnamu?

Zdroj: Ján Trangel

Suroviny, nízke mzdy a investície do vývojárov lákajú technologického giganta.

Americký technologický gigant Apple zvažuje rozšírenie svojej výroby do Indonézie. Túto informáciu uviedol generálny riaditeľ Apple Tim Cook počas stredajšieho stretnutia s indonézskym prezidentom Jokom Widodom. Cook na tlačovej konferencii po stretnutí vyjadril optimizmus ohľadom investičných možností v Indonézii: „Myslím si, že investičné možnosti v Indonézii sú nekonečné. Myslím si, že existuje veľa skvelých miest na investovanie a my investujeme. Veríme v krajinu."

Toto vyhlásenie prichádza len deň po tom, ako Cook oznámil plány na rozšírenie investícií vo Vietname, kde Apple už vytvoril približne 200 000 pracovných miest.

Indonézska vláda sa už dlhodobo snaží pritiahnuť do krajiny výrobu a podporiť tak ekonomický rast. Zároveň Apple hľadá spôsoby, ako diverzifikovať svoje dodávateľské reťazce mimo Číny, kde sa vyrába väčšina jeho smartfónov a tabletov.

Blokády súvisiace s pandémiou Covid-19 v Číne opakovane viedli k prerušeniu výroby v krajine, čo motivovalo Apple k presunu časti výroby do Vietnamu a nedávno aj do Indie.

Tim Cook (Ilustračná snímka). Zdroj: Apple

V utorok Cook navštívil aj Vietnam, kde sa stretol s premiérom Pham Minh Chinhom. Počas stretnutia potvrdil plány Apple investovať do Vietnamu a zvýšiť výdavky na dodávateľov.

„Vzhľadom na spomaľujúcu sa čínsku ekonomiku a snahy čínskej vlády vytlačiť zahraničné firmy a nahradiť ich domácimi značkami, Apple hľadá alternatívy pre výrobu," uviedol Chris Miller z Tufts University.

Návšteva Tima Cooka v Indonézii prichádza po oznámení o otvorení štvrtej Apple Developer Academy v krajine, ktorá sa bude nachádzať na Bali. Spoločnosť prvýkrát spustila program na školenie vývojárov aplikácií v Indonézii v roku 2018 v Jakarte.

Investovali tam skoro 100 miliónov

Apple v súčasnosti nemá v Indonézii žiadne výrobné závody, ale investoval takmer 100 miliónov USD (94 miliónov eur) do ekosystému vývojárov aplikácií v krajine.

Indonézia disponuje bohatými zásobami niklu, bauxitu a iných surovín, pričom vláda zakázala ich export. To robí z krajiny atraktívnu destináciu pre firmy ako Apple, ktoré hľadajú spoľahlivé a cenovo dostupné zdroje surovín.

(1 EUR = 1,0637 USD)

(TASR)