17.4.2024 13:11 | Správy

Štát chce lepšie chrániť deti online: Akčný plán prináša nové nástroje a opatrenia

Zdroj: istock

Vláda schválila Akčný plán na ochranu detí v online prostredí: Centrum bezpečného internetu a posilnenie liniek pomoci.

Vláda SR schválila Akčný plán k Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí na internete. Plán navrhuje viacero opatrení, vrátane zriadenia Centra bezpečného internetu a posilnenia liniek pomoci. Vyplýva to z Akčného plánu k Národnej koncepcii ochrany detí v digitálnom priestore v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Hlavné problémy a ciele

Plán sa okrem iného zameriava na zlepšenie spolupráce medzi relevantnými aktérmi v oblasti ochrany detí online. Jeho cieľom tiež bude zvýšiť povedomie rodičov, detí a širokej verejnosti o kyberšikane, online predátoroch, šírení nevhodného obsahu a ďalších hrozbách.

Plán tiež navrhuje zriadenie Centra bezpečného internetu, ktoré bude poskytovať poradenstvo a podporu deťom a rodičom. Zároveň sa posilnia linky pomoci a dostupnosť dištančného poradenstva.

„Za hlavné problémy v tomto kontexte považujeme nedostatočnú previazanosť a vzájomnú informovanosť jednotlivých relevantných partnerov v prístupe k téme ochrany detí pred násilím, nedostatočné povedomie o problémoch súvisiacich s online priestorom a ich dôsledkoch a tiež nedostatočné kvalitatívne zabezpečenie oblasti intervencie," uviedol predkladateľ.

Ilustračná snímka Zdroj: istock

„Akčný plán sa zameriava na niektoré kľúčové témy. Jednou z nich je spolupráca na európskej úrovni, riešenie tém a výmena skúsenosti s európskymi partnermi v rámci sietí Insafe a INHOPE. Medzi dôležité prvky akčného plánu patrí aj široko vnímaná prevencia, zameraná na odbornú verejnosť, laickú verejnosť - predovšetkým rodičov a opatrovateľov detí a tiež na samotné deti," priblížil predkladateľ.

Akčný plán by tak mal viesť k zvýšeniu bezpečnosti detí v online prostredí, zníženiu výskytu kyberšikany a online predátorstva a k lepšej informovanosti a dostupnosti pomoci pre obete online násilia.

(TASR)