Založ si blog

V Palárikove to vedia aj bez elektriny alebo Okrem politiky aj „postih“ kultúry

Pri písaní blogu o absencii elektriny v domácnostiach práve počas nedeľných politických debát, v známej obci Palárikovo neďaleko od Nových Zámkov, sa nedalo tušiť, že okrem veľkej politiky v ten deň podobný „postih“ čaká aj malú kultúru. A veruže sa tak stalo.

Pod tou „malou“ kultúrou sa myslí odvážny počin miestnych ochotníkov, ktorí sa tentoraz pustili do hry Sluha dvoch šéfov, čo je vraj bláznivé a drzé spracovanie slávnej Goldoniho hry Sluha dvoch pánov. A veľmi úspešne, pričom tie tri hodiny dali poriadne zabrať. Opakované ďakovačky mali byť skvelým finále, nebyť ďalšej „drzosti“. Elektrárne obrali obec nielen od dramatickej politiky v čase nedeľného obeda, ale aj o elektrický prúd pre divadelníkov a preplnenú sálu kultúrneho domu.

Nevedno, ako by v podobnom prípade postupovali v takom národnom divadle, ale miestni herci sa nedali vykoľajiť. Ani v tme. Odkiaľsi sa objavili ručné svietidlá. A viackrát si takto vypomohli počas dramatického deja i na samom konci.

Pravdaže, čitatelia blogu sa pozastavia, prečo o Palárikove a nejakých ochotníkoch… Áno, v takom povedzme Trnkove či Okružnej na východnom Slovensku obyvatelia nemusia mať poňatie o nejakej dedine na západnom Slovensku. Dôležité je to, že na Slovensku je veľa menších alebo väčších sídel, kde rastú vynikajúci ľudia, len sa o nich málo vie alebo rýchle upadajú do zabudnutia. V Okružnej mali nedávno zosnulú Milku Zimkovú, v Palárikove výborných futbalistov a zanietených divadelníkov. Režisérka spomínaného predstavenia Danka Kucharová úspešne už roky nesie režijnú štafetu po svojom otcovi. A takto by sa dalo dlho porovnávať.

Ale nie o tom som chcel. Na palárikovskej fare je niekoľko pamätných tabúľ. Treba vidieť. Potom si pozrieť nádherný a rozľahlý anglický park s renovovaným kaštieľom. Bol využívaný za čias prezidentovania Gašparoviča a keďže kaštieľ v v Rusovciach je taký aký je, možno by si to mohli všimnúť v kancelárii nového prezidenta. Keby v sebe prípadne objavil poľovnícke sklony, kedysi najväčšia bažantnica v Československu by sa možno obnovila. Nie, medvede nehrozia, ale toľko srnčej zvere vo voľnej prírode nemajú ani v zoologických záhradách.

Ale k tej pamätnej tabuli. Ľudia dlho nezabudnú na miestneho pána farára, žiaľ, už nebohého Miloša Číža. Aj ako „herca“. V gazdovských čižmách a kroji exceloval na javisku a pieseň v jeho podaní o tom, ako po chlapsky „zatočiť“ s nespratnými ženami, bola naozaj výnimočná a dôkaz, že aj kňaz je len človek a ľudia ho aj preto majú radi.

A prečo by si zaslúžil pamätnú tabuľu ? Svojho času to bolo v dedine na „nože“, lebo tzv. milionárska ulica spísala petíciu proti hospicu v blízkosti ulice. Organizoval to sudca a bola to blamáž, o čom písali v Slovenke a hovorilo sa v rozhlase.

A kňaz Miloš Číž pochopil, že ľudí treba zjednotiť a vyhnúť sa nepríjemným súvislostiam. Za farou je veľký pozemok, kde sa pestovala kukurica. Skrátim to, pán Číž v spolupráci s rodákom-novinárom smelo zabojoval, list Arcibiskupskému úradu v Trnave doputoval až k arcibiskupovi Sokolovi, ten okamžite poveril podriadeného biskupa a hospic sa mohol stavať. Dnes to je parádna budova so širším ako obecným dosahom. Kde-kto si privlastňoval zásluhy, len pán farár sa nedožil vďaky.

A perička na záver ? O arcibiskupovi Sokolovi bolo známe, že bol „veselou kopou“. Keď mu na novinárskej schôdzi Slovenskej asociácie novinárov pripomenuli, ako sú v Palárikove vďační za pomoc, zamyslel sa a riekol : „Áno, ten dedko /biskup/ by len tak rozdával naše cirkevné majetky…“ Šibalský úsmev prezrádzal, ako to myslel.

Takže, Palárikovo. Vývojovo trochu ospalá obec, popri kladoch na obecnom úrade a zastupiteľstve určite dobre nespávajú napr. pri pomyslení na predošlú slávu miestneho futbalu. Boli v tretej lige, úspešne si merali sily aj s veľkými mestami, ktoré teraz hrajú v extralige.

A dnes ? Vypadli do ligy ôsmej a aj tú s hanbou opustili. Na krásnom štadióne pobehujú iba žiačikovia, takže nádej sa rysuje.

Podobných pozitívnych i negatívnych príbehov sa dá nájsť všelikde, len treba mať chuť to mapovať. Inak nás zaplavia len celebrity a celebritky.

Nie je rúra ako rúra alebo Keby Danko inde trafil

28.04.2024

Už to začína byť televíznym folklórom, keď markizácky moderátor Na telo vytrvalo opakuje, že do svojej nedeľnej relácie tentoraz pozýval Fica, Pellegriniho i Danka, ale ich stolička ostala prázdna, hoci koaličníci sú ako predtým „vždy vítaní„. Nič proti, aj tak sa dá. Lenže, načo je moderátor ? Ak Kovačič dnes debatoval iba s predsedom progresívcov [...]

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Takmer storočná Ukrajinka prešla podľa polície desať kilometrov z okupovaného územia

30.04.2024 14:45

"Prežila som tamtú vojnu a prežijem aj túto vojnu," povedala.

blaha ľuboš

Blaha poskytol propagandistický rozhovor ruskej televízii, podľa Šimečku konal v rozpore so zahraničnou politikou Slovenska

30.04.2024 14:35

Líder PS konštatoval, že za svoje výroky by sa mal Blaha okamžite ospravedlniť.

Netanjahu

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

30.04.2024 14:25

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 162614x
Priemerná čítanosť článkov: 1959x

Autor blogu

Kategórie