17.4.2024 08:06 | Hardvér

Mechanickým diskom svitá nádej. Nová viacvrstvová technológia môže priniesť gigantické kapacity

Zdroj: istock

Na prakticky rovnakú plochu diskových platní je možné uložiť až dvakrát viac dát bez toho, aby bolo nutné významne meniť materiál.

Technológia magnetického ukladania dát v pevných diskoch prešla v posledných rokoch búrlivým vývojom. Po kolmom magnetickom zázname (PMR), šindľovom magnetickom zázname (SMR) a tepelne asistovanom magnetickom zázname (HAMR) sa zdá, že ďalší technologický posun môžu priniesť viacvrstvové médiá. Výsledky doterajšieho vedeckého bádania boli publikované v odbornom časopise Acta Materialia.

Toto periodikum sa zameriava na publikovanie pôvodných vedeckých prác v oblasti materiálového inžinierstva a zaoberá sa širokým spektrom tém týkajúcich sa materiálov vrátane ich vlastností, spracovania a aplikácií.

Vedecký tím odborníkov z NIMS, Seagate Technology a Tohoku University úspešne demonštroval viacvrstvový tepelne podporovaný magnetický záznam. Koncepcia magnetického záznamu vo viacerých vrstvách síce existuje už dlhšiu dobu, ale jej praktickému využitiu bránila absencia vhodných médií.

Čítajte aj Jedna chyba počítačových začiatočníkov, ktorú Slováci často opakujú: Riešenie...

Granulované médium

Vedci sa s týmto problémom vysporiadali vytvorením nového typu granulovaného média zloženého z dvoch nanogranulárnych vrstiev FePt-C oddelených dištančnou vrstvou Ru-C s kubickou kryštálovou štruktúrou.

Táto technológia umožňuje ukladanie dát v jednotlivých vrstvách pri rôznych magnetických poliach a teplotách.

Na obe vrstvy je možné ukladať dáta nezávisle úpravou výkonu lasera a magnetických polí počas procesu zápisu. Vďaka tomu je možné na prakticky rovnakú plochu diskových platní uložiť až dvakrát viac dát bez toho, aby bolo nutné významne meniť materiál.

Dáta sa v mechanických pevných diskoch ukladajú na magnetické platne. Zdroj: istock

Dvojvrstvové granulárne médiá majú, ako napokon napovedá ich názov, dve vrstvy, z ktorých každá má inú Curieovu teplotu. Také médiá môžu ponúknuť hustotu záznamu až 10 terabitov na palec štvorcový, vďaka čomu by pevné disky s desiatimi platňami mohli dosiahnuť kapacitu až 120 TB.

Zatiaľ len v laboratóriu

Meranie a simulácia magnetického záznamu za pomoci tepla ukázali, že médiá môžu podporovať trojvrstvový záznam a potenciálne by mohli byť schopné aj záznamu v štyroch vrstvách. To by teoreticky mohlo znamenať zvýšenie kapacity pevných diskov až na štvornásobok.

Predčasné nadšenie však trochu kalí skutočnosť, že v tejto chvíli ide iba o laboratórne experimenty, ktorých uvedenie do praxe môže ešte nejaký čas trvať. Hlavnou brzdou bude fakt, že technológia je v súčasnosti príliš nákladná, pretože okrem zložitejších platní vyžaduje aj výrazne odlišné čítacie a zapisovacie hlavy.