Denník N

Osem rokov som mala nepravidelný cyklus a bralo sa to ako výhoda. Trénerka Kiapešová radí, ako prispôsobiť šport menštruácii

Foto - Adobe Stock.
Foto – Adobe Stock.

Druhý diel minisérie o tom, čo nám hovorí veda o športovaní žien.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď Petre Vlhovej nevyšiel v decembri uplynulého roka slalom v Lienzi, jej tréner Mauro Pini pred médiami odpovedal záhadne: „Niekedy sú počas mesiaca také dni, keď to takto vyzerá, a len to treba akceptovať,“ vravel.

Niektoré médiá to interpretovali ako narážku na menštruáciu. V bulvári sa v tejto spojitosti objavilo slovné spojenie ženské problémy. 

Asi ani netreba hovoriť takú samozrejmú vec, že menštruácia je prirodzený jav. Problémom je, ak sa bez príčiny nedostaví. To sú skutočné ženské problémy.

To, aký slovník používame, často poukazuje aj na naše predsudky. Tie sa nevyhýbajú ani rekreačnému športu. Jeden z nich je práve to, že menštruácia je len nejakou prekážkou na ceste k stopercentnému športovému výkonu.

Veda nám však hovorí, že to tak nie je.

„Prešli sme od toho, keď menštruačný cyklus bol tabu téma, k tomu, že dnes je to superschopnosť žien,“ hovorí kondičná osobná trénerka Romana Kiapešová, ktorá sa venuje téme vplyvu menštruačného cyklu na šport, prednáša o tom a poznatky aplikuje do praxe.

V texte sa dočítate: 

  • ako a či vôbec treba cvičenie prispôsobiť menštruačnému cyklu;
  • čo hovorí veda na jednotlivé fázy cyklu a budovanie svalovej hmoty;
  • či sú ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu v nevýhode;
  • ako to je so stratou menštruačného cyklu pre vysokú pretrénovanosť.

Kedysi bolo výhodou, ak športovkyňa prestala menštruovať

Kiapešová bola v minulosti hokejistkou. Bola aj reprezentačnou brankárkou. V roku 2018 ešte reprezentovala, v ďalšej sezóne mala pauzu a potom ešte odohrala päť zápasov.

Hovorí, že téma menštruácie sa v kabíne nikdy zásadne neriešila.

„Bolo to tabu. Vytiahlo sa to možno v posledných rokoch, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie