Masové odchody do penzie Druhá vlna žiadateľov o predčasný dôchodok ešte len príde, vláda stále nepredložila riešenie

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová

Za prvé tri mesiace tohto roka sa počet poberateľov predčasného dôchodku zdvojnásobil.

Za prvé tri mesiace tohto roka sa počet poberateľov predčasného dôchodku zdvojnásobil.

Kristína Votrubová

Kristína Votrubová

Druhá vlna žiadateľov o predčasný dôchodok ešte len príde, vláda stále nepredložila riešenie
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Štefan v decembri minulého roka požiadal o predčasný dôchodok, no v polovici apríla ešte stále nedostal rozhodnutie o jeho priznaní. Už takmer štyri mesiace je bez príjmu, od momentu požiadania o predčasný dôchodok totiž nemôže pracovať. 

Za normálnych okolností Sociálna poisťovňa rozhoduje o priznaní dôchodku do 60 dní, v zložitých prípadoch sa však táto lehota môže predĺžiť o ďalšie dva mesiace. Štefan má manželku, ktorá ešte pracuje, ich domácnosť tak neprišla úplne o príjem, no mnohí iní toto šťastie nemajú. 

Celá situácia nastala v dôsledku rekordného záujmu o odchod do predčasnej penzie. Koncom minulého roka sa Sociálnej poisťovni nakopili žiadosti, ktoré len postupne vyhodnocuje, a tak využíva možnosť predĺženia lehoty o ďalšie dva mesiace.

Predčasný dôchodok je vyšší ako ten bežný

Len za prvé dva mesiace tohto roka sa počet poberateľov predčasného dôchodku takmer zdvojnásobil. Kým k 31. decembru Sociálna poisťovňa vyplácala viac ako 15-tisíc predčasných penzií, na konci februára ich bolo už viac ako 29-tisíc.

Veľký záujem spustila novinka ešte z dielne bývalého ministra práce Milana Krajniaka. Od minulého roka totiž vznikla možnosť odísť do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch. A tak kým bežný vek na odchod do dôchodku aktuálne dosahuje 64 rokov, vďaka tejto možnosti môžu niektorí ľudia odísť do penzie aj v 58 rokoch.

Okrem toho, že táto možnosť vznikla, je aj výhodnejšia ako bežná predčasná penzia, do ktorej sa dá odísť dva roky pred riadnym dôchodkovým vekom. Pri oboch možnostiach sa totiž uplatňuje krátenie dôchodkovej sumy. 

V prípade bežného predčasného dôchodku je krátenie vyššie a penzia sa znižuje o 0,5 percenta za každých 30 dní, ktoré chýbajú do riadneho odchodu.

Pri odchode do penzie po 40 odpracovaných rokoch ide len o 0,3 percenta.

Zatiaľ sa ukazuje, že predčasný dôchodok sa ľuďom aj napriek kráteniu oplatí. Priemerná riadna penzia vo februári dosiahla 670 eur, predčasná penzia 750 eur. Predčasní penzisti tak dostávajú v priemere o 80 eur mesačne viac.

Treba však brať do úvahy, že pri riadnych dôchodkoch sa do priemeru počítajú aj penzisti, ktorí dostávajú minimálny dôchodok. Do predčasnej penzie väčšinou idú iba ľudia, ktorí vidia, že sa im odchod oplatí. Priemerný predčasný dôchodok je tak prirodzene vyšší.

Úbytok 30-tisíc zamestnancov

Pracovný trh tak za pár týždňov prišiel o 30-tisíc pracujúcich a firmy tento masový odchod na dôchodok výrazne pocítili. Najviac problémov mali zamestnávatelia v oblasti dopravy, poľnohospodárstva či potravinárstva.

V niektorých hydinárskych prevádzkach odišlo do predčasného dôchodku aj 10 percent zamestnancov. To je veľký problém, ako totiž uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, „získať nových zamestnancov v mladšom veku do živočíšnej výroby je veľmi ťažké“.

Veľké problémy zaznamenali už na konci roka aj pekári, niektoré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu. Podobné problémy mali aj dopravcovia, v mnohých regiónoch museli spoločnosti pristúpiť k dočasnému rušeniu spojov či reorganizácii dopravy, aby dokázali nedostatok zamestnancov vykryť.

Minister práce Erik Tomáš ešte koncom minulého roka sľuboval, že situáciu budú riešiť hneď na prvej schôdzi parlamentu v tomto roku. Je apríl, Tomášov rezort však zatiaľ žiadne riešenia nepredstavil. 

Oplatí sa aj tento rok

Zopakuje sa teda tento rok opäť situácia z vlaňajška? Závisí to aj od toho, či sa odchod oplatí. V minulom roku bol vďaka dvojnásobnej valorizácii odchod do penzie vo všeobecnosti obzvlášť výhodný. 

Tento rok je už situácia iná, ako však upozorňuje odborník na sociálne veci a bývalý minister práce Jozef Mihál v článku pre Hospodárske noviny, „viac sa oplatí požiadať o predčasný starobný dôchodok v roku 2024 ako čakať na riadny dôchodok až v roku 2025“.

Ako vysvetľuje, v roku 2024 sa pri výpočte základnej sumy dôchodku použije dôchodková hodnota platná na tento rok, čiže 17,77 eura, a zároveň sa dôchodok valorizuje o 14,5 percenta. V januári 2025 sa bude ďalej valorizovať o sumu, ktorú ešte nepoznáme.

V roku 2025 sa na výpočet použije dôchodková hodnota platná pre rok 2025 a zvýši sa podľa toho, ako sa medziročne zvýšia mzdy. Zároveň sa bude dôchodok opäť valorizovať o sumu, ktorú ešte nepoznáme.

Kľúčové teda je, či priemerná mzda vzrastie o viac ako 14,5 percenta. Podľa najnovšej prognózy národnej banky by mal rast miezd dosiahnuť 7,2 percenta, z čoho vychádza, že odchod do penzie v tomto roku sa oplatí. 

Zatiaľ sa však nezdá, že by sa situácia z minulého roka úplne zopakovala. Veľký záujem bol vlani spôsobený aj tým, že išlo o novinku a mohla ju teda využiť veľká skupina ľudí. Mnohí, ktorí by mohli o predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch požiadať v tomto roku, tak už urobili vlani. 

Ukazujú to aj čísla žiadateľov z prvých mesiacov. Za prvý štvrťrok požiadalo o predčasný dôchodok viac ako 5500 ľudí, za posledné tri mesiace minulého roka to bolo takmer 33-tisíc ľudí.

Tomáš chystá zmeny v dôchodkoch

Situácia je teda podľa Sociálnej poisťovne pokojná. Tlačový odbor ministerstva práce však pre Postoj uviedol, že druhá vlna žiadostí ešte iba príde. „Vychádzame zo skúseností, že ľudia žiadajú o predčasné dôchodky čo najbližšie k dosiahnutiu dôchodkového veku, aby sa im predčasný dôchodok krátil čo najmenej,“ vysvetlili.

To, či ministerstvo plánuje systém predčasných dôchodkov nejako meniť, už nepovedali. Tomášov rezort pritom pripravuje zmeny v dôchodkovom systéme ako takom. Z tlačového odboru totiž potvrdili, že je už na stole opatrenie, ktoré by riešilo udržateľnosť dôchodkového systému. 

„Komunikujeme ho s Európskou komisiou. Verejnosť aj médiá sa o návrhu dozvedia, len čo bude v parlamente,“ uviedli.

Firmy by v každom prípade prijali minimálne jednu zmenu vo fungovaní predčasných dôchodkov, a to možnosť pracovať popri jej poberaní. Aktuálne je totiž zákon nastavený tak, že predčasný dôchodca môže pracovať maximálne na dohodu a jeho zárobok nesmie prekročiť 2400 eur ročne.

Predčasné dôchodky by však už nemali spôsobiť firmám také problémy ako na prelome rokov. Na jednej strane sa už poučili a zintenzívnili hľadanie mladších zamestnancov. Na druhej strane časť predčasných dôchodcov postúpi do riadneho dôchodkového veku a počas neho už pracovať môžu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia