Denník N

Rozdávajú štuple do uší na koncertoch: Chceme normalizovať chránenie si sluchu

Zakladateľka iniciatívy Kristína Slivková. Foto - Nehuč
Zakladateľka iniciatívy Kristína Slivková. Foto – Nehuč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Študentke psychológie Kristíne Slivkovej po návštevách koncertov začalo čoraz viac pískať v ušiach. Zistila, že má tinitus, a začala na hudobné akcie nosiť štuple. Keď sa o to začala viac zaujímať, vypozorovala, že hoci ide o bežné ochorenie, veľmi málo sa o ňom vie. Spolu s priateľmi preto založila iniciatívu Nehuč, ktorá chodí do bratislavského klubu Pink Whale, rozdáva ľuďom štuple a s návštevníkmi koncertov sa baví o tomto probléme.

Dobrovoľníci sa podľa nej stretávajú s rôznym reakciami napriek tomu, že poškodením sluchu trpí čoraz viac ľudí. Osveta v tomto smere bola doteraz na Slovensku skoro nulová a iniciatíva Nehuč sa to snaží zmeniť. Jej cieľom je dostať chrániče uší aj do iných klubov a na festivaly.

Ako ste sa dostali k tejto téme?

S následkami hlučnej hudby som sa prvýkrát stretla vďaka svojej sestre, ktorej sa po koncerte spustil tinitus – príznak zhoršeného sluchu. Hlavným príznakom je, že vám píska alebo šumí v ušiach. Predtým sme s tým nemali žiadne skúsenosti. Keď sa u vás objaví tinitus, najprv neviete, čo sa vám deje, rozmýšľate, či ste sa nezbláznili.

Začali sme hľadať viac informácií, a keď sa tinitus spustil aj mne, už som vedela, o čo ide.

Spustil vám to nejaký extra hlučný koncert?

Určite to nebol metalový koncert. Takmer všetky bežné koncerty sú dosť hlučné na to, že majú silu spustiť nejaký druh poškodenia sluchu. Čím častejšie na koncerty chodíte, tým sa to viac zhoršuje. Začala som stretávať ľudí, ktorí to tiež majú. Prekvapilo ma, aký je tinitus bežný a ako málo sa o ňom vie.

Nosila som tú tému v hlave. Keď som sa dostala k možnosti prihlásiť sa do Sokratovho inštitútu, čo je vzdelávací program, ktorý podporuje mladých ľudí v tvorbe projektov a komunít, uvedomila som si, že je to skvelá príležitosť pustiť sa do tohto problému.

Veľmi veľa ľudí v dnešných časoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Hudba

Nepočujúci

Kultúra

Teraz najčítanejšie