- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. apríla 2024

Ozveny času

 

ZÁPISNÍK je súčasťou PriestorNetu už pomerne dlho – všeličo sa v ňom nazbieralo a niečo z toho, nazdávam sa, stojí za opätovné pripomenutie. V tomto roku preto nepíšem nové časti, ale vyberám z tých, ktoré boli publikované v rokoch 2014 až 2023.

::

O doslova hlúpej popletenosti veľkej časti obyvateľstva – a osobitne novinárov – vypovedá „emócia“, šírená aj v niektorých takzvane konzervatívnych (a kresťanských!) kruhoch, podľa ktorej „voliť sympatickú a kultivovanú Zuzanu je jednoducho cool“... Keby nám tak niekto sympatický a kultivovaný povedal, aby sme skočili do studne, tak skočíme? Hľadáme pravdu, alebo nám stačí slušnosť? Pretože slušnosť môže byť len maskou.

::

V prebiehajúcej volebnej kampani sa zarážajúco málo hovorí o postavení a úlohe masmédií. Pritom situácia v RTVS si žiada čo najskoršie riešenie, lebo to, čo táto inštitúcia v posledných rokoch produkuje, nemá s verejnoprávnosťou nič spoločné. Sme svedkami až protivnej politickej zaslepenosti a jednostrannosti (nehovoriac o biednej kultúrnej úrovni), viacerí redaktori pôsobia skôr ako agitátori a propagátori jednej politickej línie. Uvedená problematika síce nespadá priamo do kompetencií prezidenta, ale zodpovedná hlava štátu by sa mala vyjadriť i k tejto otázke... Tak či tak, bude veľmi ťažké onen augiášovský chliev s názvom RTVS vyčistiť.

::

Spoločenské pohyby majú svoju logiku a postupnosť. Niektoré etapy a procesy sa nedajú obísť, vynechať alebo preskočiť. Ľudovo povedané, čo si spoločnosť navarila, to musí aj zjesť. Nečakajme preto, že dôjde k nejakému zázračnému zlomu. Každá akcia vyvoláva reakciu a každé rozhodnutie, každý krok – či už v živote jednotlivca, alebo v živote spoločenstva – má svoje dôsledky. Európa už fakticky odvrhla kresťanstvo – a cenu za to bude musieť zaplatiť.

(Rok 2019)

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci ZÁPISNÍK: Nech sa ukáže pravda.


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.