Krémové rizoto s medvedím cesnakom 

14. apríla 2024
krémové rizoto s medvedím cesnakom

Pripravte si doma toto voňavé, jarné – a hlavne chutné krémové rizoto!

Jasnozelené kopijovité listy s typickou cesnakovou vôňou nájdete v listnatých a lužných lesoch. Jeho sezóna je krátka, trvá dva mesiace v roku, zväčša do konca apríla, preto je dobré využiť toto obdobie naplno. Reč je o medveďom cesnaku. Mladé listy sa používajú do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a výborné je aj pesto vyrobené z tejto aromatickej rastliny.

Medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, lebo stráca väčšinu prospešných látok. Je bohatý na vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy a bielkoviny. Na naše telo má priam blahodarné účinky. Okrem toho, že podporuje trávenie a prečisťuje črevá, má silné antibiotické a antibakteriálne vlastnosti.

Pomáha pri žalúdočných problémoch, liečbe srdcovo-cievnych ochorení, zmierňuje bolesť hlavy a využíva sa taktiež pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest. Výrazná silná korenistá chuť posilňuje imunitu, podporuje pamäť a pomáha pri nespavosti.  

Krémové rizoto s medvedím cesnakom je jarná pochúťka, ktorá očarí svojou sýtou chuťou a neodolateľnou vôňou. Medvedí cesnak dodáva rizotu krásnu zelenú farbu a typickú cesnakovú príchuť, ktorá sa perfektne snúbi s krémovou konzistenciou jedla. 

Čas prípravy: 10 min. 
Čas varenia: 25 min. 
Hotové za: 35 min. 

Suroviny (pre 4 osoby):

Postup: 

  1. Najemno nasekanú šalotku si speňte na olivovom oleji, pridajte ryžu arborio a jemne osmažte. Zmes si podlejte bielym vínom a nechajte odpariť alkohol. 
  2. Po menších dávkach pridávajte vývar a za stáleho miešania varte, kým ryža nie je polomäkká. 
  3. Zatiaľ si urobte pesto z medvedieho cesnaku. Listy medvedieho cesnaku dobre umyte a osušte. Dajte do mixéra, pridajte olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Zamiešajte ho do ryže, chvíľku povarte, ak treba, dochuťte soľou, korením a pridajte nakrájané sušené paradajky. 
  4. Tesne pred podávaním pridajte do rizota parmezán, pár plátkov masla a dochuťte ho podľa potreby citrónovou šťavou. 
  5. Celkom na záver posypte hoblinami parmezánu a kúskami sušených paradajok. 

Dobrú chuť!


Text a foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu