Denník N

High 5ive: Možno je čas na najviac upokojujúcu skladbu na svete

Záber z videa ku skladbe Weightless od Marconi Union. Foto - Marconi Union
Záber z videa ku skladbe Weightless od Marconi Union. Foto – Marconi Union

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Britský hudobný kolektív Marconi Union sa venuje tvorbe ambientnej hudby. Čiže takej, ktorá nechce nakopávať, ale skôr upokojovať nabudený psychický aparát. Členovia skupiny sa v tomto úsilí pokúsili ísť ďalej. Pod dohľadom vedcov vytvorili v roku 2011 skladbu Weightless a skúmali, aký bude mať vplyv na poslucháčov.

Výsledok? Vedecké testy ukázali, že skladba dokáže o 65 percent znížiť stavy úzkosti, spomaľuje tep a má vplyv na krvný tlak. Osemminútový track má na YouTube vyše sto miliónov prehratí, existuje aj v desaťhodinovej verzii a k dispozícii je aj nonstop internetové rádio. Takže: kto potrebuje, relaxuje. Ale pozor, neotupieť.

*

Ostaňme ešte chvíľu na poli ambientu. Je zrejme nepravdepodobné, aby vaše deti spozorneli či dokonca nadšene nastražili uši, keď si pustíte niečo z tohto hudobného súdka. Ale existuje jedna silná výnimka. A to, keď sa v reproduktoroch rozozvučí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie