Denník N

Umelci sa bránia proti hudbe vytváranej pomocou umelej inteligencie, tá sa však dá využiť aj kreatívne

Jednou zo signatárok listu platformy Artist Rights Alliance je Billie Eilish. Foto - Peyman Azhari
Jednou zo signatárok listu platformy Artist Rights Alliance je Billie Eilish. Foto – Peyman Azhari

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Za posledný rok sme si mohli všimnúť, čo všetko v hudbe dokáže umelá inteligencia (AI). Aj vďaka nej sa na jeseň objavil nový singel od The Beatles, pesnička Now and Then. Kanadský raper Drake zas „nahral“ nový duet Heart on My Sleeve so spevákom The Weekndom, ktorý nabral milióny prehratí, aj keď sa neskôr ukázalo, že išlo o podvrh vytvorený s pomocou AI. Skladbu, ktorá sa nijak neodlišovala od originálnej produkcie rapera, rýchlo stiahli zo sociálnych sietí.

Na YouTube sa medzičasom začali objavovať tisíce skladieb vytvorených umelou inteligenciou. V Anglicku vzbudil rozruch projekt Aisis, v rámci ktorého dvaja hudobníci natrénovali AI, aby hlasom Liama Gallaghera naspievala ich pesničky. Tie mali na prekvapenie veľký úspech, dokonca s požehnaním samotného speváka.

AI v tomto smere otvorila kopec nových možností. Stačilo si položiť jednoduchú otázku. Čo keby Freddie Mercury naspieval skladbu od Nirvany? Fanúšik zadal AI správne vstupné parametre a skladba bola na svete, aj keď sa tam ohriala len chvíľu, kým ju majitelia práv nedali zmazať.

Takýmto spôsobom vznikli tisíce „nových“ skladieb. Časom však táto prvotná vlna ľudovej tvorivosti poľavila, no ukazuje sa, že celý problém je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Umelá inteligencia

Kultúra

Teraz najčítanejšie