Denník N

V júni vychádza knižný rozhovor prezidentky Zuzany Čaputovej so šéfredaktorom týždenníka Respekt Erikom Taberym

Foto - Respekt/Milan Jaroš
Foto – Respekt/Milan Jaroš

Novú knihu si už teraz môžete kúpiť v predpredaji a takisto v limitovanom počte s podpismi autorov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V polovici júna, hneď po skončení mandátu prezidentky Zuzany Čaputovej, vychádza kniha Nestratiť sa sama sebe. Prezidentka v nej exkluzívne odpovedala na otázky Erika Taberyho, šéfredaktora českého týždenníka Respekt. Kniha vychádza v českom aj v slovenskom jazyku a nájdete v nej unikátny vhľad do najvyšších poschodí politiky.

„Myšlienka, že by som urobil knižný rozhovor s prezidentkou Čaputovou, mi prvýkrát napadla po tom, čo som s ňou robil rozhovor do Respektu,” vysvetľuje Erik Tabery. „Zaujala ma tým, že má čo povedať. K nápadu som sa vrátil po debate, ktorú som s ňou moderoval v Brne krátko po začiatku ruskej vojny proti Ukrajine. Jej otvorenosť naznačila, že by prípadná kniha mohla ponúknuť ojedinelý pohľad na človeka, ktorý je v unikátnej a náročnej pozícii.”

Najprv sa dohodli, že sa skúsia stretnúť a spoločne vyhodnotia, či to má zmysel – ani jeden z nich nechcel vydávať knihu, ktorá by nepriniesla nič nové a zostala by pri všeobecných témach. Stretnutia pokračovali až do dnešných dní, takže kniha ponúka pohľad prezidentky Čaputovej na dôležité politické momenty, ale hlavne na to, aké to je byť na vrcholnej pozícii, do ktorej si mnohí premietajú svoje frustrácie aj nádeje.

Čitatelia sa dozvedia, aké je byť ženou v politike a matkou dcér, na ktoré útočí opozícia aj anonymovia. Aké to je byť hlavou štátu, za ktorého hranicami vypukla vojna a kde pôsobí jedna z najsilnejších dezinformačných scén v Európe.

Okrem veľkých tém, akou je napríklad budúcnosť demokracie, riešia aj osobné otázky: ako si udržať vlastné hodnoty alebo sa vyrovnať so stratou blízkej osoby, keď na vás práve mieria desiatky kamier a hostíte štátnu návštevu.

„Politike sa ako novinár venujem už skoro tridsať rokov, takže viem, aká ťažká profesia to je. Vždy ma zaujímal človek za funkciou. Myslím, že tam je kľúč k väčšine našich otázok. Verím, že rozhovor s prezidentkou Čaputovou umožní ľuďom lepšie pochopiť, ako politika a spoločnosť fungujú. Snažil som sa rozhovor viesť tak, aby bol zaujímavý aj pre ľudí, ktorí sa v politike až tak neorientujú. Veľkú pozornosť som venoval téme žien vo verejnom priestore,” dodáva Tabery.

Slovenské vydanie, ktoré vychádza v polovici júna v knižnej edícii Denníka N, si už teraz môžete kúpiť v predpredaji. K dispozícii je aj limitovaný počet s podpismi Zuzany Čaputovej a Erika Taberyho.

České vydanie je prvou knihou v novej knižnej edícii týždenníka Respekt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Zuzana Čaputová

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie